RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Dvojici turskih državljana određen jednosmjesečni pritvor zbog sumnje na krivotvorenje pasoša

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor dvojici turskih državljana osumnjičenim da su prije nekoliko dana na graničnom prelazu u ovom gradu upotrijebili krivotvorene pasoše. Pritvor osumnjičenima A.K. (38) i O.D. (24), protiv kojih je Tužilaštvo otvorilo istragu zbog krivičnog djela krivotvorenja isprave, određen je zbog opasnosti od njihovog bjekstva.

Dvojica turskih državljana iz Gaziantepa, osumnjičeni su da su 11. februara, oko 17,35 časova, na međunarodnom graničnom prelazu Brčko na izlazu iz BiH, prilikom redovne granične kontrole ovlaštenom službenom licu na uvid predali krivotvorene specijalne pasoše Republike Turske. Tada je uočeno da se ne radi u cjelosti o originalnim pasošima, što je potvrđeno prilikom ispitivanja njihove vjerodostojnosti. Oni se, takođe sumnjiče da su tom prilikom, s ciljem da opravdaju status lica kojima se izdaju specijalni pasoši te države, kod sebe posjedovali članske karte i novinarsku iskaznicu za udruženje policijskih penzionera, iako nemaju takav status.

Pošto su lišeni slobode i dovedeni u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ih je ispitao i  odmah predložio nadležnom sudu da im se usljed opasnosti od bjekstva odredi pritvor. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud  Distrikta je u cjelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenih, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njihovo daljnje procesuiranje za krivično djelo krivotvorenja isprave (iz člana 367 stav (2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pritvor višestrukom povratniku osumnjičenom za seriju imovinskih krivičnih djela

Radio Brčko

Brčko: Podignuta optužnica za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Radio Brčko

Tužilaštvo BD: Određen pritvor Daliboru Jovičeviću osumnjičenom za svirepo ubistvo

Radio Brčko