RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Gradonačelnik upriličio prijem za učenike generacije srednjih škola

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić danas je upriličio prijem za učenike generacije srednjih škola Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, gdje su im uručeni i progodni pokloni. Prijemu su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Anto Domić i šef Odjela za obrazovanje Zoran Bulatović. Učenici generacije brčanskih srednjih škola su Antonio Mendeš – Tehnička škola, Mihaele Zekonja – Ekonomska škola, Ružica Gavrić – Poljoprivredna i medicinska škola i Amar Ribić – Gimnazija Vaso Pelagić.

Na prijemu u Vijećnici, gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, istakao je da je ovo početak uspješnih karijera ovih mladih ljudi i da se nada da će oni svoje znanje i vještine ugraditi u našu državu i Distrikt i biti neko ko će voditi BiH i Brčko distrikt u bolje sutra.

„Da bi postigli ove rezultate, ova četiri mlada čovjeka, dvije djevojke i dva mladića su uložili veliko znanje, veliki trud i bili disciplinovani. Zahvaljujem im se i nadam se da će nastaviti ovaj uspješan put i na fakultetima koje su upisali. Planirali su da upišu medicinu, IT tehnologiju, ekonomiju i elektrotehniku i želim im puno sreće i da se vidimo opet poslije završenih studija“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Šef Odjela za obrazovanje Bulatović istakao je da među četvoro učenika generacije su dvoje i koji su bili učenici generacije i u osnovnoj školi što je itekako pohvalno jer su u kontinuitetu pokazali visoke rezultate u učenju.

„Želim im sreću u nastavku školovanja i da nam se kao veliki stručnjaci vrate ovdje i pomognu i Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini. I da svakako svoju budućnost traže ovdje na našim prostorima. Da ne bude, da tako kažem, potrošeno vrijeme za učenje za nekog drugog, nego da to što su naučili i što će naučiti u narednom periodu, primjene ovdje“, dodao je Bulatović.

On je podsjetio da kao učenici generacije, ovo četvoro su nagrađeni novčanom nagradom od 500 KM, kao što je to bilo i ranijih godina, a povrh toga imaju i prioritet prilikom dobijanja stipendije kada steknu uslove za apliciranje.

Učenici generacije zahvalili su se gradonačelniku na prijemu i poklonima. Mihaela Zekonja, učenica generacije Ekonomske škole, rekla je da školovanje nastavlja na Ekonomskom univerzitetu Istočno Sarajevo, ovdje u Brčkom, te da svoju budućnost vidi svakako ovdje i da želi da svojim znanjem doprinese Brčko distriktu i Bosni i Hercegovini. Međutim, Amar Ribić, učenik generacije Gimnazije Vaso Pelagić, kazao je da planira školovanje nastaviti u Njemačkoj.

„Iz razloga što su tamo najbolji univerziteti ne samo u Evropi, već i u svijetu, gdje bih mogao steći najbolje znanje u struci kojom se planiram baviti, polje Informacionih tehnologija. Nakon toga imam plan da se vratim u Brčko i implementiram svo to znanje koje steknem na kvalitetnim univerzitetima”, rekao je Ribić.

Gradonačelnik Nišić naglasio je da je ovdje kod izbora učenika generacije primjetan i primjer rodne ravnopravnosti, odnosno da imamo dvije djevojke i dva dječaka, ustvari 50 posto najboljih učenika djevojčica i 50 posto dječaka što je vrlo rijetko kod nas, te da je ovo vrijeme za promjene koje treba da dođu, a to je da žene imaju svoju vidljivost u svim sferama života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.