Brčko

Brčko: I ove godine se realizuje Program subvencionisanja kamata za kupovinu prve nekretnine

Vlada Brčko distrikta je u budžetu za ovu godinu predvidjela sredstva u iznosu od 100 hiljada KM za nastavak realizacije Programa o subvenciji kamata za kredite kojima se kupuje prva nekretnina.

Vlada Brčko diatrikta je 2019. godine prvi put usvojila Program o subvenciji kamata za kredite kojima se kupuje prva nekretnina kako bi se stimulisao ostanak mladih bračnih parova u Distriktu. Uprkos poteškoćama koje je  pruzrokovala pandemija, Program se uspješno realizuje već dvije godine, a sredstva za ovu namjenu su izdvojena i u ovogodišnjem budžetu.

„Pravo na korištenje sredstava po ovom Programu ima korisnik koji ima stalno prebivalište u Brčko distriktu BiH u periodu od najmanje tri godine do dana kupovine prve nepokretnosti, da korisnik kredita u momentu zaključivanja ugovora o stambenom kreditu s bankom nije bio stariji od 40 godina i da je maksimalni iznos kredita do 100 hiljada KM“ istakao je Milorad Teodorović, direktor u Razvojno garantnom fondu Brčko distrikta.

Visina subvencionisane kamate za odobrene kredite iznosi 2,0 p. p. (dva procentna poena) na obračunate i uplaćene kamate u periodu za koji se vrši subvencionisanje kamata, odnosno na prihvaćeni iznos kamata za subvenciju.

Korisnici koji ostvare pravo na subvencionisanje dijela kamata za kupovinu prve nepokretnosti za rješavanje stambenog problema na teritoriji Brčko distrikta BiH ne smiju otuđiti nepokretnost na osnovu koje ostvaruju to pravo u periodu od 10 godina od početka perioda za koji se isplaćuje subvencija. U protekle dvije godine koliko traje, sredstva iz ovog programa je koristilo oko stotinu korisnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button