Brčko

Brčko: Intenzivira se proces informatizacije u Distriktu posebno segmenta zdravstva u JZU “Zdravstveni centar”

Odjeljenje za zdravstvo brčanske Vlade narednog mjeseca će raspisati tender za izradu Integracionog zdravstvenog i poslovnog informacionog sistema namjenjenog Zdravstvenom centru Brčko.

„Neophodnu dokumentaciju već je pripremio stručni tim JZU, a podrazumijeva osavremenjavanje dijela informatičke opreme, kako bi se na kvalitetan način u funkciju pustio takozvani integralni zdravstveni sistema za potrebe našeg zdravstvenog centra. Rečeno bi trebalo osigurati uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona, jasnu evidenciju konsultativno ambulantskih pregleda, bolničkog liječenja, kao i kompletnu kliničku bazu podataka, uz svu neophodnu dijagnostiku što uključuje i onu laboratorijsku, a sve s ciljem da ordinirajući ljekar načini svoju stručnu procjenu“, rekao je šef resornog Odjeljenja Sead Šadić.

Inače, za ovaj tender u budžetu je već rezervisano 2,5 miliona maraka.

„U ovom trenutku veoma je teško predvidjeti šta će se desiti nakon raspisivanja tendera odnosno koliko će eventualno biti zainteresovanih ponuđača, te hoće li i u kom obimu, moći odgovoriti svim uslovima preciziranim u javnom pozivu“, naglasio je Šadić, dodavši da u koliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, konkretan posao na osnovu tendera bi trebao započeti za dva do tri mjeseca.

Veoma je značajno da je najavljen dinamičniji proces informatizacije u Javnim službama i institucijama Distrikta, što je u skladu sa Deklaracijom koju smo predložili, a još 2019. godine Skupština je, kaže prvi čovjek brčanskog PDP-a Siniša Golić, jednoglasno prihvatila.

„Naš cilj je da se prevashodno uprava Distrikta, a osim toga i sve druge prateće institucije u maksimalnoj mogućoj mjeri informatizuju i to najmanje iz dva razloga: prvo živimo u 2023. godini i drugo, gotovo sve sredine u BiH, a posebno zemlje okruženja su daleko ispred nas“, naglasio je Golić.

Aktivnosti koje je pokrenulo Odjeljenje za zdravstvo su za svaku pohvalu, kao i činjenica da će u okviru Odjeljenja za obrazovanje pored informatike za prvačiće biti uveden i „E dnevnik“ u osnovnim i srednjim školama.

„Pored rečenog Deklaracijom smo predvidjeli da JZU i Fond zdravstva budu u jednom sistemu. Direkcija za finansije takođe treba da ima sopstveno kvaliteno uvezani sistem, potom pravosuđe i tako dalje. Na svima nama iz izvršne i zakonodavne vlasti je da odredimo dinamiku, odnosno što hitnije provedemo sve pomenute procese u praksi“, zaključio je prvi čovjek brčanskog PDP-a Siniša Golić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!