RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Izradom adventskih vijenaca mladeži brčanske Župe započelo obilježavanje Adventa

Katolici širom svijeta jučer su počeli s obilježavanjem Adventa ili Došašća, vrijeme kojim se obilježava priprema za Božić. Tim povodom su mladi i djeca u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčko distriktu izradili adventske vijence koje su nakon svete mise prodavali župljanima.

„Kroz ovo vrijeme Došašća razmišljamo o svome osobnom životnom putu i susretu s Bogom, preispitujemo svoje propuste i težimo ka tome što u svome životu možemo učiniti kao dobro dijelo“, kazao je velečasni Damir Ivanović dekan brčanskog dekanata. On je dodao kako izradom i prodajom adventskih vijenaca žele na simboličan način obilježiti početak Adventa, te pomoći djeci u realizaciji njihovih aktivnosti i izleta koje će im omogućiti prikupljeni novac od prodaje vijenaca.

Došašće počinje četiri tjedna prije Božića, najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca, kao ove godine, a završava se 24. prosinca na Badnjak. U ovom razdoblju se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću i svake nedjelje se pali po jedna svijeća. U ovom vremenu prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja.

„Na radionici nas je bilo dosta, od mlađe djece do nas starijih, mi stariji smo izrađivali adventske vijence koristeći razne svijeće, grane bora, ukrasne kuglice, sprejeve i druge dodatke, dok su mlađi izrađivali čestitke s božićnim porukama i motivima“, kazala je jedna od sudionica radionice Nora Pirić.

Ono što je karakteristično u vrijeme Adventa jesu mise zornice koje se u svim župama održavaju u ranu zoru, tako će i ove godine u crkvi Presvetog Srca Isusova u Brčko distriktu svako jutro u 6 sati započinjati misa zornica za sve vjernike, a u ovo vrijeme u liturgiji prevladava ljubičasta boja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.