Brčko

Brčko: Javni poziv za dodjelu stipendija naredne sedmice

Nakon pribavljanja svih mišljenja, odluke o kriterijama, broju i vrsti stipendija za studente Vlada Brčko distrikta već ove ili naredne sedmice bi trebala usvojiti, nakon čega bi trebao biti raspisan i Javni poziv za njihovu dodjelu.

Šef Odjela za obrazovanje Senad Osmanović istakao je da su prošle godine, prvi put od osnivanja Distrikta, svi studenti druge i starijih godina ostvarili pravo na stipendiranje koje će uživati dok studiraju prvi ciklus studija.

„Ove godine procijenjeno je da neće biti više od 160 aplikanata, za šta je Vlada obezbijedila 300.000 maraka, odnosno za nove studente. Stipendije će se isplaćivati u 10 mjesečnih obroka po 200 KM za sve studente koji redovno upišu narednu akademsku godinu“, dodao je Osmanović.

Prema njegovim riječima, Javni poziv će vjerovatno biti duže otvoren zbog ljetnog raspusta na univerzitetima, odnosno problema pribavljanja eventualnih potvrda o prosjeku ocjena i studiranju.

„Samim tim produžit će se i proces objave konačne rang liste. Međutim, studenti koju budu prošli će dobiti stipendije, kao i prethodnih godina, retroaktivno od 1. januara 2020. godine. Realno je da do naredne akademske godine, odnosno najdalje do kraja oktobra, rang lista bude usvojena, te tako i da bude isplata na računima studenata. Naravno osim isplate novim studentima u ukupnom iznosu od 300.000 maraka, odnosno po 2.000 maraka po studentu, plus one stipendije koje se isplaćuju iz prethodnih godina“, kazao je Osmanović.

I ove godine, kako je dodao, izdvojene su i stipendije za učenike srednjih škola koji su upisali akademsku 2018/2019. godinu, a koji su imali prosjek 5.0 i koji od prve godine studiranja imaju pravo na stipendiju.

Također, odvojene su i stipendije za učenike ometene u razvoju.

Osmanović je istakao, da je prošle godine usvojen i program kojim se nagrađuju najbolji studenti.

„Nakon zatvaranja tog poziva, pojavila se studentica koja je tek tad dobila potvrdu, pa smo ponovo raspisali Javni poziv. I to se privodi kraju, rang lista je objavljena i očekujemo da se isplate i nagrade tim studentima koji su na svojim univerzitetima bili najbolji od najboljih“, rekao je šef Odjela za obrazovanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button