RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica

U toku je Javni poziv u okviru programa karijernog usmjeravanja i savjetovanja koji je objavio Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta, a koji se tiče finansiranja i sufinansiranja programa i projekata udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica, za čije je namjene iz budžeta Brčko distrikta u ovoj godini izdvojeno ukupno 70.000 KM.

„Cilj ovog programa jeste istraživanje tržišta rada kao i formiranje kancelarije za karijerno savjetovanje nezaposlenih osoba. Također radimo i sa djecom završnih razreda osnovnih i srednjih škola kako bi im pomogli pri odabiru zanimanja i dalje karijere“, rekla je Tamara Duvnjak Mitrović, direktorica Zavoda za zapošljavanje. Ona je dodala da, prema dosadašnjem istraživanju kroz program karijernog usmjeravanja, osobe sa završenom visokom stručnom spremom spadaju u kategoriju najteže zapošljivih osoba, dok je najmobilnija radna grupa osoba koje su na zavodu evidentirane sa srednjom stručnom spremom.

Javni poziv karijernog usmjeravanja i savjetovanja ostaje otvoren do polovine sljedeće sedmice i nema ograničen broj prijava, a završna aktivnost programa karijernog usmjeravanja je sajam zapošljavanja koji svake godine okupi veliki broj posjetioca.

Novim izmjenama u Pravilniku o prijavljivanju nezaposlenih osoba na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta koje su stupile na snagu ove sedmice, javljanje nezaposlenih osoba na evidenciju se skraćuje na svakih 30 dana.

„Iz ovog pravilnika izuzete su osobe koje traže promjenu zaposlenja i osobe iz ove kategorije na evidenciju će javljati svakih 90 dana“, dodala je Mitrović, te je istakla da je ova promjena uvedena s ciljem motivacije nezaposlenih osoba da budu mobilnije na tržištu rada prilikom traženja posla i da se spriječe potencijalne zloupotrebe usluga Zavoda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.