RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: JU “Gimnazija Vaso Pelagić” dobila novu prostoriju „Kutak za učenike“

U okviru projekta “Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Brčko distriktu” koji implementira „Gimnazija Vaso Pelagić“ Brčko danas je u ovoj školi svečano otvorena nova multimedijalna prostorija edukativnog karaktera pod nazivom „Kutak za učenike“, a koja će služiti učenicima za odvijanje nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

„Tokom prethodnih sedmica održana su edukativna predavanja kroz ukupno sedam modula u okviru kojih su učenici putem raznih metoda imali priliku da se upoznaju s različitim tipovima ljudskih prava. Kao krajnji cilj projekta osmislili smo otvaranje nove prostorije namijenjene za održavanje različitih školskih aktivnosti i uspjeli smo je opremiti i ona sada posjeduje svu neophodnu opremu za rad nekoliko sekcija. Radovi na opremanju nove prostorije koštali su više od 1.000 KM, a određeni dio opreme dobili smo u vidu donacija. Ovim projektom željeli smo podstaći zajednički rad učenika, prosvjetnih radnika i policijskih službenika“, rekla je Amela Helać, direktorica u Gimnaziji “Vaso Pelagić“ Brčko.

Srđan Kisić, šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje kazao je u svom obraćanju da je veoma bitno da druge škole i organizacije civilnog društva slijede primjer brčanske Gimnazije i da putem apliciranja kod različitih donatora pokušaju realizovati svoje ideje. On je dodao da je ova prostorija namijenjena kako učenicima, tako i njihovim roditeljima i školskom osoblju za obavljanje raznih društvenih aktivnosti.

Predsjednica Vijeća učenika u Gimnaziji Vaso Pelagić, Rafaela Jagatić istakla je da će nove prostorije biti od velikog značaja učenicima za održavanje prezentacija i za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

„Ova prostorija će koristiti za inovativni i dodatni rad,  a učenici će ovdje imati priliku boraviti prije i poslije nastave kao i za vrijeme slobodnog sata“, dodala je Jagatić.

Pored aktivnosti u Gimnaziji radionice u okviru projekta se realizuju još u Tehničkoj školi i osnovnim školama u Rahiću i Bijeloj.

Projekat “Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničkog kriminala u Brčko distriktu” finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Odjeljenja za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima, a realizaciju provodi Kancelarija PH International u BiH u saradnji sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta i Policije Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.