RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Kadrić uz podršku OHR-a dao saglasnost za izmjene Zakona o mjesnim zajednicama

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove brčanske Vlade održava, dva puta sedmično, sastanke sa predstavnicima nevladinih organizacija kako bi pojasnilo nove odredbe Zakona o budžetu i fondacijama u Distriktu, te metode apliciranja za budžetska sredstva.

Istovremeno, uz saglasnost supervizora, pokrenute su aktivnosti da mjesne zajednice imaju poseban status u kontekstu pomenutih zakona.

Gradonačelnik Kadrić je dao saglasnost za cijeli proces pa sam već imenovao radnu grupu koja je sa predstavnicima OHR-a počela usaglašavanje izmjena Zakona o mjesnim zajednicama, što obuhvata direktno budžetsko plaćanje utroška električne energije, te komunalnih usluga za svaku od mjesnih zajednica“, kazao je šef resornog vladinog odjeljenja, Nedim Hamzabegović.

Nedim Hamzabegović

Kad je riječ o još nekim organizacijama iz nevladinog sektora, čiji predstavnici smatraju da takođe trebaju imati poseban status, i tu će se pokušati pronaći neka prihvatljiva rješenja.

„Prioritetno, tu mislim na takozvana pacijentska udruženja, te ona proistekla iz rata jer postoje intencije da se shodno Zakonu o udruženjima i fondacijama, kao i o Zakonu o povjeravanju ovlaštenja da Skupština Distrikta proglasi određena udruženja od posebne važnosti čime bi im se omogućilo, dijelimično finasiranje direktno iz budžeta. No, dok se to ne desi svi će morati aplicirati na javne pozive ukoliko žele dobiti novčanu podršku za svoj rad“, naglasio je Hamzabegović.

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove, kako ističe njegov šef, spremno je pružiti i stručnu pomoć nevladinim organizacijama prilikom sačinjavanja projekata, odnosno apliciranja na javne pozive kako bi sve one nevladine organizacije, koje istinski dijeluju i žele nastaviti svoj rad, dobile neophodna budžetska sredstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Pravilnik o poljoprivrednim podsticajima izmijenjen u korist proizvođača

Admir Kadrić

Блажић: Реализовано доста тога, у плану још неке активности Oдјељења

Дејана Крстић

Брчко: У току пријаве за обуку из области европских интеграција за запослене у јавној управи

Anđelka Đurić