RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Priprema djece za polazak u školu

Početak nove školske godine za sve učenike prvih razreda u osnovnim školama može biti izazovan i stresan. Za njih 627 koji se ove godine upisuju u prvi razred osnovnih škola u Brčko distriktu treba osigurati dobru i kvalitetnu pripremu.

Nova školska godina za četiri srednje i 15 osnovnih škola na području Brčko distrikta počinje u ponedjeljak 04. rujna, te se roditelji i učenici pripremaju za nove obveze koje ih očekuju. Posebna pažnja se svakako usmjerava na učenike prvih razreda osnovnih škola, koji će po prvi put sjesti u školske klupe.

„Nužno je pripremiti djecu da steknu radne navike, da uz pomoć roditelja pripremaju svoje školske torbe, da čuvaju svoj školski pribor i knjige, da zapamte što im je domaći zadatak i slično“, kazala je Stanislava Galić psihologinja Prve osnovne škole Brčko distrikta.

Pored školskih obveza, važno je istaknuti da se kod prvašića stvaraju i navike koje do sada nisu imali, posebno kod djece koja ranije nisu pohađala predškolske ustanove i nisu imali svakodnevne rutine, dodala je Galić. Ona je istaknula kako djeca moraju imati kvalitetan san, odnosno u isto vrijeme odlazit na spavanje i ustajati, jer će na taj način biti odmorni i spremni za izvršavanje svakodnevnih obveza. Pored toga, vrlo je važna pravilna i raznovrsna ishrana koja, osim na tjelesni rast i razvoj, ima utjecaj i na bolju pažnju i koncentraciju.

Prvi dani u novoj školskoj godini mogu biti stresni, kako za učenike prvih razreda tako i za sve ostale učenike. Stoga je nužno razgovarati sa svim učenicima i pomoći im u prevladavanju straha od novih početaka.

Psihologinja Stanislava Galić poželjela je svim učenicima uspješan početak nove školske 2023/24. godine i pozvala sve učenike i roditelje na suradnju, kako s učiteljima i nastavnicima, tako i sa stručnim timovima u školama, koji su na raspolaganju za rješavanje bilo kakvih nelagoda i problema.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.