RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Kod zbrinjavanja opasnog otpada neophodna dodatna edukacije poljoprivrednicima u Distriktu

Foto: J.B.

Očuvanje zdravog zemljišta, prije svega namjenjenog poljoprivrednoj proizvodnji je veoma važno zbog zdravlja čovjeka koji kroz hranu u svoj organizam unosi i proizvode onečišćene različitim hemikalijama. S obzirom da je  juče na svjetskom nivou obilježen „Dan zdravog zemljišta“, ovom pitanju, odnosno očuvanju „zdravlja zemljišta“ poljoporivrednici na području Brčko Distrikta, posvećuju sve više pažnje, kao temeljnoj bazi za njihovu proizvodnju. U tom smislu vrlo je važna pravilna upotreba mineralnih đubriva kao i svih vrsta herbicida, te naročito pravilno odlaganja opasnog otpada, odnosno korištenih boca sa otrovnim hemikalijama.

„U tom smislu, zahvaljujući podršci Švedske ambasade, educirali smo dvadeset volontera, koji su savladali pravila ispravnog odlaganja štetnog hemijskog otpada što se prije svega odnosi na plastične boce s pesticidima. Osigurani su i specijalni kontejneri za njihovo odlaganje te više od 90 posto boca u Maoči i Šatorovićima je ispravno zbrinuto“, rekao je predsjednik Udruženja „Savremeni voćar“ Štorovići Bahrija Ribić.

Praktično nakon korištenja bocu treba isprati vodom, te otvorenu odložiti u zaseban kontejner kako bi se omogućio dalji propisani postupak sa opasnim otpadom.

“Edukaciju u ovom smislu treba nastaviti jer i dalje imamo izražen problem prije svega kod ljudi, koji se ne bave profesionalno poljoprivredom odnosno voćarstvom jer oni po pravilu kupe više zaštitnih sredstava nego što je objektivno potrebno, pa im dvadesetak posto otrovne tekućine ostane u bocama, koje i odlažu na nepropisan način“, zaključio je Bahrija Ribić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.