RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Kroz javne rasprave građani dali više od 80 prijedloga za usmjeravanje budžetskog novca u narednoj godini

Nakon ulaska u skupštinsku, odnosno proceduru prvog čitanja, prijedlog budžeta Distrikta za 2024. godinu analiziran je od strane građana kroz dvije javne rasprave.

“Zadovoljni smo interesom građana, predstavnika mjesnih zajednica i nevladinih organizacija, s obzirom da je njih četrdesetak, aktivno učestvovalo u samim raspravama dajući najkonkretnije prijedloge. U tom smislu zapisnički je evidentirano više od šezdeset prijedloga, dok je u pisanoj formi stiglo 22 amandmanska prijedloga“, rekao je predsjedavajući Komisije za budžet brčanske Skupštine Srđan Blažić.

Kad je riječ o samom prihvatanju dosadašnjih amandmana, Blažić naglašava da se moraju imati u vidu izmjene i dopune Zakona o budžetu po kojima se infrastrukturni projekti realizuju kroz prvu i drugu fazu.

„To praktično znači da će prioritet imati projekti za čije izvođenje je već dobijena građevinska dozvola, dok će za one druge biti primjenjena „faza I“, koja podrazumijeva izdvajanje novca za dobijanje građevinske dozvole“, istakao je Blažić dodavši da ima veliki broj projekata koji su već u implementacionoj fazi i za koje će biti osigurana budžetska sredstava.

Što se tiče dinamike konačnog usvajanja budžeta za narednu godinu Blažić smatra da će on biti usvojen u zakonom propisanom roku. “

“Vjerujem da će osim pozicionih zastupnika i zastupnici iz opozicije podržati budžet jer je značajan za sve stanovnike Distrikta”, akcentira Blažić uz konstataciju da su članovi Komisije za budžet spremni, najozbiljnije razmotriti, te prihvatiti svaki konstruktivan i kvalitetan prijedlog usmjeravanja sredstava, bez obzira da li će on stići iz redova pozicije ili opozicije.

Inače, brčanski budžet za narednu godinu je predložen u okvirnom iznosu od 400 miliona maraka, a amandmani za njegovu realizaciju, od strane građana, a preko ovlaštenih predlagača, mogu se kandidovati sve do njegovog konačnog usvajanja, što bi se trebalo desiti do kraja tekuće godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.