RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Najuspješnija Mensura Rođaković

Najuspješnijim proizvođačima mlijeka, kooperantima ZZ Brka, uručene su plakete i priznanja, a svečanost je iskorištena i za sumiranje ukupnih godišnjih rezultata, te isticanje planova za narednu godinu.

Jedina u BiH, ZZ Brka je, u 2018. povećala proizvodnju mlijeka za pet procenata i to zahvaljujući projektu sa Razvojnom agencijom Republike Češke, vrijednom 1,4 miliona maraka, a koji je obuhvatao poboljšanje kvaliteta i kvantiteta mlijeka kroz popravljanje uslova na samim farmama, te metoda i načina ishrane muznih grla, tako da sada zadruga otkupi više od 5,5 milona litara mlijeka godišnje.

Inače, nagradu kao najuspješniji proizvođač, dobila je Mensura Rođaković, koja je sa svoje farme u ovoj godini, u otkup predala 65.260 litara mlijeka. Među nagrađenima su još Sadik Lejlić sa 61.384, te Admir Džajić sa 50.275 litara mlijeka godišnje.

U drugoj grupi, onih kooperanata koji su zadruzi predali do 50.000 litara mlijeka godišnje, najuspješniji je Mersed Hanušić, sa 49.326 litara mlijeka.

„Naš dvogodišnji rad sa Razvojnom agencijom i vlastima Republike Češke je već sad dao rezultate, pa je zadruga jedina u našoj zemlji, povećala količine mlijeka u otkupu. Inače, plan za narednu godinu je dalje poboljšanje i u ovoj oblasti što će uključiti i osposobljavanje zadružne mljekare, u šta su već investirana i značajna vlastita sredstva, pa je pokrenuta i jedna vrsta testne proizvodnje“, rekao je projekt menadžer ZZ Brka, Adis Rahman.

Zadruga je, takođe, u ovoj godini realizovala, osim pomenutog, još tri uspješna projekta među kojima su onaj o skladištenju žitarica, potom projekat završne prerade otkupljenih količina voća, te jedina u BiH je otvorila specijalizovani Centar za edukaciju kooperanata, vrijedan više od 400.000 maraka.

Svečanosti je prisustvovao i priznanja najuspješnima uručio i šef Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade Zoran Gajić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Naredne godine udvostručiti proizvodnju mlijeka

Admir Kadrić

ZZ “Brka” otvara novih 25 radnih mjesta

Admir Kadrić

Zadružni savez Brčko distrikta u sve većim problemima

Radio Brčko