RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nakon Sarajeva i Tuzle “Zdravo svima” i u Brčko distriktu BiH

U Brčkom je danas provedena akcija pod zajedničkim nazivom „Porodični dan Zdravo svima“ čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o značaju imunizacije na ovim prostorima, posebno kod najmlađih. U sklopu akcije brčanski zdravstveni radnici su bili na raspolaganju roditeljima za sve informacije iz oblasti imunizacije, dok je za najmlađe sugrađane pripremljen i poseban zabavni program.

Pitanje rasta i razvoja djece je za svako društvo jedan sklop, odnosno sistem koji nastaje u interakciji genetskih ali i vanjsko-društvenih faktora gdje se uz ispravan pristup mogu postići dobri rezultati primjerice prilikom imunizacije.

„Ovo je jako dobra aktivnost u kojoj imamo priliku roditeljima još jednom ukazati na značaj imunizacije kojom se postižu najučinkovitiji rezultati od svih mjera koje se u medicini poduzimaju. Bez obzira na navedeno, vrlo često se o imunizaciji govori kao o problemu iako je imunizacija zapravo rješenje problema“,  rekao je specijalista pedijatar dr. Samir Mujkić, dodavši da se i ovakvim neposrednim kontaktom sa roditeljima trebaju „razbijati“ takvi stereotipi.

Kad je riječ o opštem zdravlju najmlađih tu je jako važna prevencija, a ona se zasigurno postiže na više načina.

“Prije svega treba voditi računa o pravilnoj i zdravoj ishrani djece, potom o nivou njihove fizičke aktivnosti. Tu je i pitanje dodavanja određenih suplemenata te antibiotskog liječenja. Sve ovo su veoma važna pitanja kada govorimo o prevenciji i zdravlju naših najmlađih“, zaključio je doktor Samir Mujkić.

UNICEF vodi računa o svim pravima djeteta među kojima je jedno od najvažnijih pravo na zdravlje, prvenstveno zaštiti od zaraznih oboljenja posredstvom vakcinacije, ističe Dušan Kojić iz Kancelarije UNICEF BiH.

„Stopa pokrivenosti vakcinacijom u BiH nije sjajna, iznosi na primjer 58 posto za morbile. Ako imamo u vidu činjenicu po kojoj za uspješno kontrolisanje epidemije vakcinom treba biti obuhvaćeno 93 procenta stanovništva, onda vidimo kako veliki posao još uvijek stoji pred nama“, istakao je Kojić.

U pogledu vakcinacije djece roditelji su vrlo često izloženi različitim informacijama i zbog toga treba da iskoriste ovakva druženja, naglašava prim. dr Anđa Nikolić, šefica Službe za javno zdravstvo brčanske Vlade.

„Upravo zbog različitih informacija roditelji nikada ne trebaju da se ustručavaju postaviti pitanje nama koji se stručno bavimo problemom imunizacije kako bismo otklonili njihove eventualne dileme, te prije svega pravovremeno djelovali u zaštiti zdravlja najmlađih“,  kazala je doktorica Anđa Nikolić.

Zlatko Lagundžija iz fondacije INFOHAUS tvrdi da ovakve akcije imaju efekat upravo na ciljne grupe kojima su namijenjene.

“Na ovaj način roditelji i djeca se zbliže sa doktorima, što je više nego značajno jer se nadopunjuje zvanična komunikacija u zdravstvenim ustanovama. Treba da vide doktore i kao svoje prijatelje, odnosno stručne osobe koje im mogu pomoći“, istakao je Lagundžija.

Jedna od majki koja je sa djecom učestvovala u današnjoj akciji bila je i Ružica Đukić.

„Majka sam dvoje djece i za mene je ovo poseban dan jer je svaka aktivnost koja je u vezi sa promocijom zdravlja odnosno zdravog načina života uvijek dobrodošla“, naglasila je Ružica Đukić dodavši da je i za djecu sve ovo veoma korisno, jer djeca od malih nogu treba da uče o zdravoj ishrani, odnosno o zdravom načinu življenja.

“Porodični dan Zdravo svima” je plod zajedničke aktivnosti UNICEF-a, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, te fondacije INFOHAUS. Prije Brčkog identične akcije upriličene su u Sarajevu i Tuzli.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!