RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Narednog tjedna počinje Škola za dijabetičare

Škola za oboljele od šećerne bolesti pod nazivom „Život s dijabetesom“ počinje narednog tjedna u Brčkom. Predavač u teoretskom dijelu edukacija je prim.dr. Mirjana Todorović dok će praktični dio kroz vježbe voditi Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja.

Kao i u ostatku svijeta, tako i u Brčko distriktu, u posljednjih nekoliko godina evidentan je porast oboljelih od šećera, kako kod djece, tako i kod odraslih. Stoga je na inicijativu brčanskog Udruženja dijabetičara pokrenuta škola za sve oboljele, s ciljem edukacije o prevenciji ali i o životu s dijebetesom.

Vuković ističe da još uvijek traju prijave za školu, te da su do sada formirane četiri grupe od po 20 osoba i da mjesta ima za još interesanata.

Predviđeno je pet predavanja za mjesec dana, a potom slijede redovite godišnje aktivnosti Udruženja. Ovom prigodom on se javno zahvalio Vladi i Skupštini, Fondu za zdravstveno osiguranje, te drugim insitucijama koje im pomažu.

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta osnovano je 2003. godine i trenutno ima oko 1.000 članova, od kojih je stotinjak aktivnih.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Једна од десет особа обољева од дијабетеса

Anđelka Đurić

Djeca predškolskog uzrasta sve više obolijevaju od šećerne bolesti

Radio Brčko

Brčko: Povoljniji uvjeti za oboljele od šećerne bolesti

Radio Brčko