RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Narod i Pravda predlaže usvajanje mjera za pomoć privredi i stanovništvu u vrijeme galopirajuće inflacije

U brčanskoj podružnici Naroda i Pravde danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen plan antistagflacijske politike i mjera koje bi trebale usvojiti institucije vlasti u Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu.

S obzirom da se i Brčko distrikt kao i cijeli svijet, našao pred novim izazovima, prouzrokovanim prije svega pandemijom Covid19 koja još uvijek traje, ali i zbog izbijanja rata u Ukrajini, koji je uticao na BiH tako da se pojavila inflacija koja ima galopirajući trend, iz brčanske centrale Naroda i Pravde su danas pozvali institucije  vlasti u zemlji i distriktu da hitno donesu odgovarajuće mjere kako bi se zaustavilo dalje siromašenje stanovništva.

Shodno navedenom NiP Brčko predlaže Skupštini Brčko distrikta BiH i Vladi Brčko distrikta BiH te gradonačelniku Brčko distrikta kao najodgovornijoj osobi da razmotri i usvoji prijedlog od 18 mjera koje su danas predstavljene javnosti a kojima bi se olakšao život građana Brčko distrikta BiH. O kojim je mjerama između ostalog riječ pojasnio je Damir Bulčević, predsjednik Izvršnog odbora ove stranke.

Prijedlog mjera koje se odnose na Brčko distrikt BiH:

 1. Formirati tim stručnjaka koji će na dnevnoj osnovi pratiti ekonomsko stanje, rast cijena, energenata i prehrambenih namirnica, uskladiti svoje djelovanje sa entitetskim vladama, izvještavati Vladu i ponuditi najbolja rješenja.
 2. Izmjene Zakona o trgovini Brčko distrikta BiH, uvesti ograničenja rasta cijena ili donijeti novo zakonsko rješenje o kontroli cijena.
 3. Donijeti novo zakonsko rješenje o obnovljivim izvorima energije.
 4. Formirati robne rezerve Brčko distrikta BiH,
 5. Program subvencioniranja kamata za građane Brčko distrikta BiH.
 6. Kreirati Program za subvenciju novih investicija u skladu sa Zakonom o podsticaju u Brčko distrikt BiH, član 9, koji je usvojen 2016. godine.
 7. Program subvencioniranja domaćinstava za zamjenu preći sa čvrstog goriva na toplotne pumpe, solarnu energiju, i slično.
 8. Obezbijediti poljoprivrednim proizvođačima subvenciju da posiju što više poljoprivrednih površina, ali s njima ugovoriti i realne cijene.
 9. Ukinuti rentu za poljoprivredno zemljište, ovu godinu, ali potpisati ugovore da se posije tačno određena žitarica ili zaposle novi radnici.
 10. Preusmjeriti iz postrojećih sredstva za podsticaj određeni postotak zasadnju žitarica i uljarica kroz rebalans budžeta.
 11. Subvencionirati domaćinstva Brčko distrikta BiH u vidu sadnog materijala prema jasno određenim kriterijumima socijalnog i materijalnog stanja.
 12. Novac od posebnih putarina za autoceste koje idu u Brčko distrikt BiH, usmjeriti za izgradnju kapaciteta za skladištenje nafte.
 13. Inicirati Bimal, Bosnaplod i druge poljoprivredne i prehrambene proizvođače da sklope sporazum o subvencioniranju ili robnoj razmjeni sa manjim poljoprivrednim proizvođačima koji bi sijali suncokret ili uljanu repicu, te druge potrebne poljoprivrednih proizvode.
 14. Analizirati sve parafiskalne namete i što više ih osloboditi kako bi se plate u relanom sektoru povećale.
 15. Neoporezivi dio plate povećati na 1000 KM, što će dodatno povećati plate u realnom sektoru.
 16. Tražiti od F BiH da donese moratorij doprinosa na plate u iznosu od 6% koji idu na teret poslodavca, a nisu vezana za penzioni fond zaposlenika.
 17. Analizirati socijalnu pomoć, sagledati potrebe povećanja za korisnike koji imaju prava, penzioneri, nezaposleni, demobilisani borci, lica sa socijalnim potrebama te udvostručiti jednokratnu pomoć, ili uvođenja novih programa borbe protiv siromaštva.
 18. Uvesti materinski dodatak za sve majke na području Brčko distrikta u iznosu od 1000 KM mjesečno.                   

Admir Tursunović privrednik iz Brčkog je istakao da se mora uspostaviti bolji dijalog između privrednika i  institucija vlasti kako bi se pomoglo privredi na način da se ukinu udređeni fiskalni i parafiskalni nameti odnosno povećala proizvodnja, a samim tim i plate radnicima u vrijeme galoprirajuće inflacije.

Na današnjoj konferenciji Naroda i Pravde je istaknuto da je dužnost i obaveza svih koji se u ovom trenutku nalaze na pozicijama bilo opozicionim ili vladajućim da hitno donеsu određene ekonomske mjere kako bi se brzo djelovalo na nova povećanja cijena koja će neminovno voditi smanjenu obima proizvodnje, te otpuštanju radnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Otvoren drugi “Business forum Brčko 2018” – Fokus na migracijama i ekonomiji

Radio Brčko

Skupštinski zastupnik Damir Bulčević optužen za krivotvorenje isprave

Radio Brčko

Drugi “Biznis-forum Brčko 218” početkom novembra

Admir Kadrić