RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Neprofitne i druge organizacije opravdale dobijene grantove

Vlada Brčko distrikta BiH odobrila je osmi dio Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama čiji je, kako je kazala Anica Radić-Savić šef Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, ukupni iznos 403.700 maraka.

Prema njenim riječima, unutar ovog programa trošenja je oko 60 subjekata.

„Među njima dosta ima mjesnih zajednica ali to su namjenski grantovi za određene aktivnosti i imamo i dosta drugih udruženja“, dodala je Radić-Savić.

S obzirom da mjesne zajednice na godišnjem nivou dobiju 5.000 maraka za redovan rad i to krajem godine, pojasnila je da do tada funkcionišu tako, što pored ovog redovnog granta s vremena na vrijeme dobiju i druga sredstva za određene aktivnosti.

„Samim tim imaju priliku da naprave određene uštede u smislu da im preostane nešto novca od nekog drugog projekta ili namjene, i samim tim pokriju troškove koji su primarni, odnosno prioritetno je podmirivanje troškova komunalnih dadžbina. Na taj način se zaklopi ta određena finansijska konstrukcija. Imali smo par mjesnih zajednica koje su dobile sredstva za redovan rad jer su ranije podnijeli zahtjev, odnosno zadovoljili kriterije“, kazala je Radić-Savić.

Kako pojašnjava, jedan od osnovnih kriterija mjesnih zajednica jeste da kroz izvještaj opravdaju svoj rad, odnosno prethodno dobijena sredstva.

„Ove godine imalo smo dosta efikasan rad na terenu tako da do 30. juna, roka za dostavljanje ovog izvještaja, sve mjesne zajednice izuzev jedne zbog bolesti predsjednika jedine ovlaštene osobe za zastupanje i potpisivanje ovog akta, su dostavile izvještaj“, naglašava Radić-Savić.

Također, i ostala udruženja moraju opravdati sredstva, jer je to osnovni kriterij za dobijanje novog granta.

„U ovom trenutku imamo situaciju koja je sasvim povoljna u smislu da su opravdana sva sredstva, tako da očekujemo da će izvršenje budžeta koji se odnosi na grantove u našem pododjeljenju biti na dosta visokom nivou i veće nego što je bilo 2017. godine kada smo imali izvršenje 85 posto“, dodala je Radić-Savić.

Ovaj osmi dio programa planirano je bilo da bude zadnji program za ovu godinu, ali kako je naglasila, kroz nedavni rebalans pojavilo se još par grantova koji će najdalje do 15. decembra biti završeni čime će biti zaokružena ova godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Najviše zahtjeva za lokacijske uslove za infrastrukturne objekte

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Šefovi odjeljenja brčanske Vlade moraju neizostavno biti na sjednicama Skupštine

Admir Kadrić

Брчко: Одржана 135. ванредна и 87. редовна сједница

Radio Brčko