RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i u Brčko distriktu BiH

Koordinacija boračkih udruženja ARBIH za Distrikt polaganjem vijenaca i cvijeća na šehidskom mezarju u Gornjem Rahiću, kao i na Spomen kosturnici poginulim partizanima kod gradskog stadiona obilježila je danas Dan državnosti BiH.

Predstavnici Koordinacije su potom zajedno sa predstavnicima udruga proisteklih iz “108. Pješačke HVO Brigade Ravne Brčko” položili vijence i cvijeće na centralnim gradskim spomenicima. Sve se dešava u povodu obilježavanja 25. novembra Dana državnosti BIH.

Dan državnosti se obilježava u znak sjećanja na prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu 1943. godine, na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

U ime brčanske organizacije Stećak mlada članica Elma Kamenjašević je naglasila da je obilježavanje 25. novembra veoma važno posebno kad je riječ o mladima, odnosno generacijama koje dolaze.

„Mislim da je veoma važno i u obilježavanje ovakvih manifestacija uključiti mlade ljude, jer mi predstavljamo budućnost. Lično sam jako sretna što Brčko obilježava Dan državnosti BiH i vjerujem da će tako biti i u budućnosti“, kazala je Kamenjašević.

Koordinacija boračkih udruženja ARBIH za Distrikt je, osim polaganja vijenaca na Šehidsko Mezarje u Gornjem Rahiću, te centralnom spomeniku palim pripadnicima ARBIH u središtu Brčkog, cvijeće položila, kaže Avdija Banda, prvi put i na Spomen partizanskoj kosturnici pripadnicima NOR-a 1941-45. u Brčkom.

„Učinili smo to kako bismo i na taj simboličan način odali počast ljudima koji su obnovili državnost BiH, jer ipak ovo je tekovina antifašista i svakako da Koordinacija boračkih udruženja Armije Repubike Bosne i Hercgovine za Distrikt neguje antifašističku tradiciju“, akcentirao je u ime Koordinacije Avdija Banda.

Cvijeće i vijenci položeni su i na spomenicima palim pripadnicima ARBIH i HVO-a u centralnoj gradskoj jezgri Brčkog. Gradonačelnik Zijad Nišić je ukazujući na značaj ZAVNOBIH-a istakao da su tu udareni temelji multitničnosti i suživota u BiH.

„Ovo je istorijski datum kada je konstatovano, odnosno ustanovljeno, da je država BiH država svih njenih građana, podjednako Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih ostalih koji u njoj žive. Zatim da je to država koja brani prave interese, na isti način, na svakom pedlju Bosne i Hercegovine. To je jedna univerzalna vrijednost, koju je ustanovio ZAVNOBIH svojim odlukama, a koja je temelj i izvor i za sadašnji život u BiH“, istakao je gradonačelnik Nišić, i dodao da je to jedini okvir unutar kojeg BiH ima šanske i kad je riječ o svim integrativnim procesima unutar Evropske Unije.

U ime udruga proisteklih iz 108. Pješačke HVO Brigade Ravne Brčko Ivo Ađelović je naglasio kako je 25. novembar prilika da se prisjetimo svih onih koji su kroz noviju istoriju prije svega dali svoje živote kako bi Bosna i Hercegovina imala svoj kontinuitet i opstala.

„Što se tiče nas branitelja mi znamo šta smo branili i odbranili. No zasigurno da i politika, odnosno političari u BiH, treba da razumiju da je Bosna i Hercegovina jedinstvena odnosno cjelovita država i da je samo na taj način trebaju dalje graditi“, naglasio je Anđelović.

Dogradonačelnik Brčkog Anto Domić je akcentirao da je BiH država kontinuiteta, te da će tako i ostati. „Bosna i Hercegovina je država koja je „žilava“, ako tako mogu reći. Ona je opstala kroz stoljeća i mislim da će još stoljećima živjeti. Jer BiH je država posebnih ljudi i njena budućnost je sigurna i prosperitetna“, zaključio je Domić.

Inače, večeras je u prepunoj sali gradskog Doma kulture, istim povodom održana i Svečana akademija, na kojoj je uz prigodan program o istorijskom putu BiH govorio profesor dr. Vahidin Preljević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.