RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježena 31. godišnjica Dugog korpusa Armije R BiH

Polaganjem vijenaca i cvijeća na šehitskom Mezaristanu u Gornjem Rahiću te na Centralnim spomen obilježjima borcima Armije Republike BiH i pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane danas  je u Brčkom obilježena 31. godišnjica formiranja II korpusa Armije R BIH.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Saveza Tuzlanskog kantona zajedno sa Koordinacijom Brčko distrikta, obilježila je danas 31. godišnjicu od formiranja Drugog korpusa Armije Republike BiH.

Žarko Vujić predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona je danas u Brčkom naglasio da se kod mlađih generacija mora njegovati kultura sjećanja na vrijeme kada je formiran Drugi korpus i značaj i doprinos  kojeg su  njegovi pripadnici dali u tom istorijskom trenutku.

„Značaj uspostave ovog korpusa u proteklom ratu je bio nemjerljiv u odbrani naše zemlje i ovih naših prostora, ali i da to ne treba predstavljati nikakvu prepreku da danas  zajedno sa drugim narodima i građanima  gradimo  bolju  budućnost naše zemlje” rekao je u ime Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Brčko distrikta Avdija Banda.Drugi korpus je bio najmnogoljudniji u sastavu Armije BiH i njegova zona odgovornosti se prostirala na 28 opština što najbolje govori o doprinosu kojeg su borci ovog korpusa dali na mnogim ratištima istočne i sjeveroistočne BiH kao i dijela Posavine istaknuto je prilikom današnjeg  obilježavanja  godišnjice ove vojne  formacije.

“Nažalost sve što je dobro se dešavalo u vremenu kada smo bili zajedno i svo zlo nam se isporučilo u vremenu kada nismo  bili zajedno i to je poruka da zajedno gradimo zajedničku državu i da jedina naša borba bude za europske integracije i prosperitet svih građana” istakao je  gradonačelnik Brčko distrikta  dr. Zijad Nišić.Ivo Filipović podpredsjednik Skupštine  Brčko distrikta je naglasio da ponosan što je bio pripadnik  ovog  korpusa i da  se nikad ne smiju zaboraviti oni koji su podnijeli najveći žrtvu u  odbrani naše domovine.

Povodom  obilježavanja 31. godišnjice  formiranja II korpusa Armije  BiH  vijence i cvijeće danas su u Brčkom položili  predstavnici boračkih udruženja i organizacija  te  dijela ovdašnjih političkih partija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.