Brčko

Brčko: Obilježena godišnjica formiranja 16. Muslimanske narodno oslobodilačke brigade

Brčko je danas, na području Mjesne zajednice Bukvik, obilježilo 79-tu godišnjicu formiranja 16. Muslimanske narodno oslobodilačke udarne brigade. Bila je to prilika da se u Distrikta okupe antifašisti iz BiH, ali i susjednih Hrvatske i Srbije.

“Brigada je formirana na zahtjev druga Rodoljuba Čolakovića, uz Titovo odobrenje, a kod prvog postrojavanja sastojala se od svega dva bataljona i oko 450 boraca, da bi nakon toga prerasla u vrlo respektabilnu i operativnu vojnu jedinicu, kad je riječ o brojnosti ali i borbenim dejstvima širom Jugoslavije“, rekao je predsjednik SUBNOR-a Distrikta Janko Vuković.

Veoma je važno da je brigada formirana u jesen 1943. godine baš u Bukviku kao naselju sa većinskim srpskim stanoviništvom, čulo se tokom današnjeg obilježavanja.

„Tek nakon toga započelo je masovno uključivanje ovdašnjeg stanovništa u Narodno oslobodilačku borbu, odnosno partizane, što je bilo odlučujuće za konačnu pobjedu nad fašistima, samo 20-tak mjeseci kasnije“, istakao je jedini živi brčanski partizan, pukovnik u penziji Šerif Karahasanović.

Kao i obično obilježavanju su prisustvovale brojne delegacije antifašista iz cijele BiH, te susjednih Hrvatske i Srbije. Današnja godišnjica obilježavanja formiranja brigade u Bukviku je iskorištena da se položi cvijeće i na grob Ilije Pajića, dugogodišnjeg predsjednika brčanskog SUBNOR-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!