RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježena godišnjica napada na Boderište

Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko organizirala je danas u Boderištu obilježavanje 27. godišnjice stradanja civila i vojnika HVO-a u napadu vojske Republike Srpske na to hrvatsko selo.

U napadu na Boderište, 8. ožujka 1993. godine ubijeno je 8 mještana. Dva branitelja su ranjena i zajedno sa tri civila zarobljeni, te odvedeni u logor.

“Mi se na ovaj dan prisjećamo naših poginulih branitelja ali sa porukama mira, suživota i tolerancije i da ljudi trebaju živjeti i ostati na ovim prostorima kako hrvati tako i svi drugi”, kazao je Ivo Anđelović predsjednik Udruge obitelji poginulih I nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko.

Martin Frančešević ratni zapovjednik 108 brigade HVO Ravne Brčko u čijoj zoni se nalazilo područje Boderišta je naglasio da je ovo dan kada se trebamo prisjetiti i odati počast svim poginulim i nastradalim braniteljima.

“Na Boderištu su se tijekom cijelog proteklog rata odvijale borbe i veliki je broj poginulih iz ovog kao i susjednih mjesta ali ono što i sad želim posebno naglasiti je to da su nam i tog osmog marta ali i u drugim kritičnim situacijama u pomoć uvijek pristizali i pripadnici Armije R BiH i veliko je pitanje da li bi smo mi ovo i uspjeli odbraniti da nije bilo te pomoći”, naglasio je Frančešević.

Povodom godišnjice stradanja hrvatskih branitelja u Boderištu danas je u mjesnoj crkvi upriličena sveta misa i opijelo za poginule mještane i branitelje.

Vijence su na spomen obilježje osim predstavnika udruga položili i predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta, te izaslanstva iz nekoliko županija u BiH i Hrvatskoj kao i veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: У Бодеришту одржана миса у знак сјећања на осам погинулих бранилаца

Vladimir Matijević

Nastavljeno obilježavanje 27 godina od stradanja civila nesrpske nacionalnosti

Sanita Jerković Ibrahimović

U Dubravama, Boderištu i Brčkom obilježeno 28. godina od osnutka 108. Brigade HVO Ravne Brčko

Radio Brčko