RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Određen jednomjesečni pritvor službeniku Osnovnog suda Aladinu Biseru

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor Aladinu Biseru (37)* osumnjičenom za otmicu i ubistvo Fethije Mihmića počinjeno 31. maja u mjestu Jagodnjak kod Brčkog. Jednomjesečni pritvor Biseru određen je usljed bojazni da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove. Usto, njegovo pritvaranje opravdano je krivičnim djelom za koje se sumnjiči, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Aladina Bisera zbog sumnje da je 31. maja u Brčkom u jutarnjim satima oteo, a zatim u naseljenom mjestu Jagodnjak lišio života sugrađanina Fethiju Mihmića. Sumnja se da je Mihmića, protivno njegovoj volji, odvezao iz Brčkog u selo Jagodnjak, gdje ga je zatim odveo u šumu i udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave i tijela ubio iz koristoljublja.

Nakon hapšenja i kriminalističke obrade u Policiji Distrikta, osumnjičeni je 2. juna predat Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje, gdje je odmah obavljeno i njegovo ispitivanje. Usljed bojazni da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak, te da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti važne dokaze ili tragove, ovo tužilaštvo predložilo je sutradan Osnovnom sudu Distrikta da osumnjičenom odredi pritvor. Usto, pritvaranje osumnjičenog opravdano je krivičnim djelom za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice. Uvaživši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je na današnjem ročištu izrekao osumnjičenom predloženu mjeru za uspješno vođenje krivičnog postupka u trajanju od jednog mjeseca. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza i daljnje procesuiranje osumnjičenog za krivična djela otmice (iz člana 177 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta) i Ubistva (iz člana 163 stav 2 tačka 4) Krivičnog zakona).


Podsjećamo da je imenovani ranije ove godine, od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, nakon što je sud utvrdio da je izvršio krivična djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 377. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH i „Prevara“ iz člana 288. stav (1) istog Zakona.

U vezi sa ovim postupcima, odlukom predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, Aladin Biser udaljen je iz službe u Osnovnom sudu sa radnog mjesta referenta za upravljanje predmetima sve do donošenja pravosnažne presude, a od koje će ujedno zavisiti i njegov ostanak u radnom odnosu, s obzirom na to da službeniku koji bude osuđen za krivično djelo na kaznu zatvora duže od šest mjeseci, radni odnos prestaje po sili zakona danom pravosnažnosti osuđujuće presude.


*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.*

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo BD: Produžen pritvor Aladinu Biseru za ubistvo Fethije Mihmića

Radio Brčko

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u G. Rahiću                

Radio Brčko

Brčko: Saopštenje za javnost Osnovnog suda povodom medijskog istupanja sudije Tabakovića

Radio Brčko