RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održan konsultativni sastanak na temu raspodjele budžetskih sredstava za nevladine organizacije 

Odjel za stručne i administrativne poslove – Pododjel za podršku MZ, NVO i UG, Vlade Brčko distrikta BiH danas je organizirao konsultativni sastanak na temu “Raspodjela sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa na osnovu prioriteta utvrđenih za finansiranje”, koja se dobijaju putem javnog poziva ovog Odjela.

Predsjednica Udruženja za razvoj potencijala djece i mladih “Rastimo” Brčko distrikta BiH Stanislava Galić tokom sastanka “Raspodjela sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa na osnovu prioriteta utvrđenih za finansiranje” navela je da se ovo udruženje uglavnom bavi problemima djece i mladih uz pomoć stručnjaka. Ona je kazala da se udruženje “Rastimo” finansira iz donacija članova i apliciranjem na javne pozive Odjela za stručne i administrativne poslove, te dodala da će uraditi projekat i za prvi javni poziv za ovu godinu koji treba da bude raspisan početkom naredne sedmice.

“Vidjećemo još koje će teme biti naznačene u novom Javnom pozivu. Mi se nadamo da će neke teme biti vezane za djecu i mlade tako da ćemo se i na ovaj javni poziv definitivno prijaviti. Kada vidimo iznos sredstava koja ćemo dobiti, ostatak mi iz nekih svojih sredstava i našim volonterskim radom nadoknađujemo””, naznačila je Galić.

Predstavnik “Kluba ljubitelji prirode Brčko” Damjan Dundžić rekao je da ovo nevladino udruženje radi bez ikavih problema, te se zahvalio organizatorima ovakve vrste sastanka prvenstveno zbog ljudi koji se dovoljno ne razumiju u problematiku raspisivanja javnih poziva i apliciranja na iste. On je podvukao da su ovakvi sastanci veoma bitni kako ne bismo došli u situaciju da pojedinci, odnosno udruženja građana prave neke početničke greške zbog kojih kasnije ne mogu da ostvaruju neke benefite koji im zakonom pripadaju.

Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić kazao je da se većina primjedbi predstavnika organizacija civilnog društva iz Brčko distrikta odnosila na malu visinu sredstava koja se dobijaju putem ovog poziva, te na stavku izmirivanja režijskih troškova koja je nedostatna za neometano funkcioniranje udruženja. Govoreći o efektima današnjeg sastanka Tufekčić je rekao da je sastanak protekao u atmosferi koja će biti od velike pomoći, kako Odjelu i Pododjelu, tako i nevladinom sektoru od čijih su se predstavnika danas mogli čuti neki novi prijedlozi i mišljenja koja mogu poslužiti kao smjernice u budućem djelovanju kod raspisivanja javnih poziva.

On je kazao da će naredne sedmice biti raspisan prvi javni poziv za ovu godinu u visini 220.000 KM i dodao da će se tražiti modus povećanja procenta troškova za režije udruženjima u projektima kod apliciranja za naredne javne pozive.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.