RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana i treća javna rasprava o budžetu Distrikta

Javne rasprave o budžetu Brčko distrikta za tekuću godinu, teškog 238 miliona maraka, okončane su danas, posljednjom, trećom debatom upriličenom u gradskom Domu kulture.

Čelnici izvršne i zakonodavne vlasti, još jednom su čuli predstavnike mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, te sindikata koji su kroz prijedloge prestrukturiranja ovog temeljnog finansijskog dokumenta, zahtijevali preusmjeravanje sredstava namijenjenih radu javne uprave u kapitalni dio budžeta, zbog investiranja u infrastrukturne projekte. Što se tiče nevladinog sektora, dio predstavnika je tražio da budu proglašena onima od opšteg interesa, kako bi bez apliciranja na javne pozive, odnosno projekte, došli do budžetskog novca za njihovo osnovno funkcionisanje.

„Moramo poštivati nedavno usvojeni Zakon o budžetu, kao i onaj o fondacijama i udruženjima građana, pa imajući to u vidu i mjesne zajednice i udruženja građana, bilo da je riječ o onim proisteklim iz rata ili onima koja okupljaju osobe sa zdravstvenim poteškoćama, kao i sportski klubovi, moraće, da bi dobili budžetski novac, za njega aplicirati putem projekata sačinjenih na osnovu raspisanog javnog poziva. Nastojaće se organizovati edukacija u ovom smislu, no pismeno apliciranje je neophodno kako bismo suzbili nivo korupcije odnosno nivo netransparentnog dodjeljivanja novca udruženjima koja su faktički postojala samo na papiru“, rekao je član skupštinske Komisije za budžet, Senad Osmanović.

Inače, sve kazano na današnjoj i predhodne dvije javne rasprave, biće sumirano i, u vidu inicijalnog predloga dato zastupnicima, kao zvaničnim predlagačima da, kroz amandmane i iskazane prijedloge, pokušaju ugraditi u budžet Distrikta koji mora, u skupštini, biti usvojen najkasnije do kraja idućeg mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Прекинута данашња Јавна расправа о Нацрту закона о удружењима и фондацијама, заказана нова за 15. септембар

Radio Brčko

Javna rasprava o Zakonu o fondacijama u Distriktu trećeg septembra

Admir Kadrić

Zakon o razvoju i izgradnji Distrikta na javnoj raspravi

Admir Kadrić