RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održana izvještajno – izborna Skupština Jedinstvene organizacije boraca 1992-1995

Izborno-izvještajnu Skupštinu juče su održali predstavnici Jedinstvene organizacije boraca Armije Republike BiH-Unija veterena 1992-1995 Brčko distrikta. Izabrani su novi predsjednik Skupštine i Upravnog odbora, te sva skupštinska tijela.

Sjednici je, pored dvadesetak delegata, kao gost prisustvovao i predsjednik Skupštine JOB-a Tuzlanskog kantona Smail Ibrahimović. Najvažniji segment Izborne Skupštine brčanskog JOB-a je usklađivanje odredbi Statuta lokalne organizacije, sa onim na nivou Federacije BiH, po kojem se nalaže razdvajanje predsjednika Skupštine i Upravnog Odbora organizacije što je do sada bilo ujedinjeno, kao i ograničenje mandata na maksimalno dva puta po četiri godine.

U ovom kontekstu jednoglasno za predsjednika Skupštine izabran je Edin Dervišević.

“Fokusiraću se na potpunije ostvarenje statusnih prava boraca prvenstveno kroz Zakon o dopunskim pravima demobilisanih boraca Distrikta, ali i na Zakon Federacije BiH u kontekstu primanja naknade nezaposlenih demobilisanih boraca mlađih od 57 godina s akcentom na Distrikt“, naglasio je Dervišević.

Novi predsjednik sedmočlanog Upravnog odbora, Nedžad Kladnjaković, sa pozicije dosadašnjeg sekretara organizacije ističe da je, kroz prošlogodišnji izvještaj o radu, vidljivo da se vodilo računa o socijalno – egzistencijalnom položaju članstva kroz jednokratne novčane pomoći i preko participiranja u troškovima nabavke lijekova.

„U prošloj godini bilo je zaprimljeno ukupno 1.283 zahtjeva, od kojih je 1.008 bilo opravdano. Od toga, 805 boraca je i ostvarilo pravo na egzistencijalnu naknadu u pojedinačnom iznosu od 225 maraka. Takođe je  odobreno i 205 zahtjeva za jednokratnu pomoć prilikom liječenja u pojedinačnom iznosu od 300 maraka“, naglasio je Kladnjaković, uz opasku da će tokom ove godine pokušati namjenski pomenuti iznos povećati na 500 maraka.

Poseban projekat je stambeno zbrinjavanje članstva.

„Bilo je 305 aplikacija. Od tog broja riješeno je 50 aplikacija za sanaciju stambenih objekata i to u rasponu od 3-5 hiljada maraka, dok je dodatnih pet zahtjeva za obnovu kuća takođe riješeno i to u pojedinačnom iznosu od po 10.000 maraka“ istakao je novi predsjednik UO brčanskog JOB-a, Nedžad Kladnjaković.

Inače, na Skupštini je ostavku na mjesto predsjednika JOB-a Brčko distrikta BiH, zbog zdravstvenih razloga, podnio Safet Bahor koji ističe da nije bilo lako voditi organizaciju jer su problemi brojni, prije svega u statusno – socijalnom segmentu.

“Posebno mi je drago što je Vlada Federacije na posljednjoj sjednici prihvatila da finansira nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina, kao i supruge umrlih demobilisanih boraca i vjerujem da je to, uz svesrdno zalaganje za lociranje Spomenika palim borcima ARBiH u centru Brčkog, najznačajni posao u mom mandatu“, istakao je Safet Bahor.

Izborno – izvještajnoj Skupštini kao gost prisustvovao je i predsjednik Jedinstvene organizacije boraca veterana rata 1992-1995 Tuzlanskog Kantona Smajl Ibrahimović.

„Siguran sam da je brčanska organizacija jedna od najbolje organizovanih na cijelom kantonu te da se izuzetno zalažu za poboljšanje statusa populacije koju predstavljaju“, naglasio je Ibrahimović.

Između ostalog, kao jedan vid priznanja za uspješan rad ovdašnje organizacije je i odluka da već narednog mjeseca Upravni odbor JOB-a Tuzlanskog kantona, svoju sjednicu održi upravo u Brčko distriktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U emisiji “Gost s povodom” o izborno-izvještajnoj Skupštini Jedinstvene organizacije boraca 1992-1995

Radio Brčko