RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održano predavanje na temu podizanja svijesti o zloćudnim bolestima

Međunarodna policijska organizacija „IPA“ Brčko distrikta u suradnji s Udrugom oboljelih od malignih oboljena „Brčansko srce“ danas je organizirala predavanje za djelatnice brčanske Policije. Tema današnjeg predavanja je prevencija i rano otkrivanje ginekoloških karcinoma i karcinoma dojke.

„Budući da sve više žena oboljeva od ovih opakih bolesti, organizirali smo predavanje za sve djelatnice na temu podizanja svijesti o preventivnim pregledima“, kazao je Milan Nikolić predsjednik Međunarodne organizacije „IPA“ Brčko distrikta.

Dugi niz godina članice Udruge „Brčansko srce“ sudjeluju na predavanjima i na podizanju svijesti o preventivnim pregledima, te je Ramiza Musić predsjednica ove udruge, istaknula kako se uvijek rado odazivaju ovakvim inicijativama i uvijek su spremne pružiti podršku svim ženama koje obole i koje su u postupku izlječenja.

„Preventivni pregledi imaju značajnu ulogu kada su u pitanju zloćudne bolesti, jer nažalost, za većinu zloćudnih bolesti u uznapredovalom stadiju ne postoji učinkovito liječenje koje može spasiti pacijenta“, kazao je Begzudin Ahmetović ginekolog specijalista u brčanskoj Bolnici. On je ovim putem pozvao sve žene starosne dobi od 20 do 70 godina da redovito obavljaju ginekološke preglede, jer je to jedini način da se bolest otkrije ili spriječi na vrijeme.

Pored liječnika koji imaju glavnu ulogu u prevenciji i liječenju ovih opakih bolesti, vrlo je važna i psihološka pomoć koja je u ovakvim trenucima potrebna oboljelim pacijenticama, naglasila je psihologinja Vesna Zekić, koja je dodala kako je u tim trenucima važno pacijenticama pokazati izlječene žene, kazati im da dijagnoza nije kraj i da postoje razna rješenja kako da pobjede ovu opaku bolest.

„Ovo predavanje je jako poučno za sve žene i bilo bi poželjno da se što više žena uključuje na ovakva predavanja, jer se iz svakog predavanja može nešto novo naučiti što nam u konačnici može spasiti život“, kazala je Neđalija Džanić predstavnica žena „IPE“ Brčko distrikta.

Jedinstveni zaključak svih sudionika s današnjeg predavanja je da su preventivni pregledi ključni u ranom otkrivanju ovih opakih bolesti, te da žene trebaju više pažnje posvetiti svom zdravlju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.