RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Održano stručno usavršavanje nastavnika njemačkog jezika

germanica

Bečki Institut za učenje njemačkog jezika „Germanica“ danas je u Trećoj osnovnoj školi, u suradnji s Pedagoškom institucijom Brčko distrikta, već drugu godinu za redom organizirao stručno usavršavanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika njemačkog jezika.

Direktor instituta Mirko Vrdoljak istaknuo je kako su autori njihovih materijala i zaposlenici njihove organizacije stručni ljudi i vrsni govornici njemačkog jezika.

„Današnja tema je ‘Govor u njemačkom jeziku’ i današnjim polaznicima donosimo moderan i digitalizirajući način koji pospješuje učenje njemačkog jezika na području govora.“ – rekao je Vrdoljak.

Sudionici stručnog usavršavanja nastavnici su osnovnih i srednjih škola koji su, prema riječima organizatorice današnjeg događaja – Jele Milošević, danas sudjelovali u predavanju koje su održali kvalificirani predavači koji su predavanja potkrijepili brojnim primjerima, provjerama i vježbama.

U svoje 22 godine postojanja u Beču, Institut za učenje njemačkog jezika Germanica, uz osnovnu djelatnost održavanje tečajeva, certificirana je ustanova za polaganje ispita koji su validni za dobivanje vize. Također se bave i izdavačkom djelatnošću te se njihova djelatnost proteže na pet zemalja: Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

‘Germanica’ je do sada tiskala 48 različitih knjiga, a njihovi udžbenici se koriste u šestim razredima brčanskih škola. U pripremi su udžbenici i za 5., 7., 8. i 9. razred. Iz Germanice ističu kako su njihove knjige dizajnirane kako bi bile vizualno privlačne, stručno točne i modernizirane na način da upotrebljavaju medijske sadržaje.

Za knjige je snimljeno oko 900 video filmova kojima se može pristupiti putem mobitela – očitavanjem QR kodova ili preko mrežne stranice. Na ovaj način nastoji se djecu zainteresirati za učenje te im približiti knjige i čitanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Muškarac osumnjičen za izradu diplome njemačkog jezika

Radio Brčko