Brčko

Brčko: Otkriveno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima u MZ IV Juli

U okviru manifestacije Dani otpora agresiji na grad Brčko

U organizaciji MZ IV Juli i Koordinacije boračkih udruga Brčko distrikta povodom obilježavanja 29. obljetnice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom upriličena manifestacija “Otkrivanje spomen obilježja šehidima i poginulim borcima MZ IV Juli i Dani otpora agresiji na grad Brčko”.

Novoizgrađeni spomenik za 29 šehida i poginulih boraca iz ove mjesne zajednice otkrio je gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, čemu je prethodila molitva za sve stradale.

Predsjednik Mjesne zajednice IV Juli Ferid Mujdanović ovom prigodom podsjetio je s kojim su se nedaćama susretali u prethodne četiri godine, koliko je trajao proces izgradnje spomenika.

Predsjednik MZ IV Juli Ferid Mujdanović

“Za izgradnju ovog spomenika uputili smo zahtjev Vladi Brčko distritka prije četiri godine, ali smo imali administrativnih problema oko dozvole za gradnju zbog lokacije”, rekao je Mujdanović, te dodao da u centralnom dijelu naselja, gdje bi inače spomenik trebao biti, to nije bilo izvodljivo.

Vijence i cvijeće na spomenik šehidima i poginulim borcima položili su predstavnici Mjesne zajednice IV Juli,  boračkih i udruga poginulih obitelji, te predstavnici lokalne vlasti iz reda Bošnjaka, kao i političkih stranaka.

U MZ IV Juli pale su prve žrtve rata. Poginuo je Sakib Adžajlić dok je prvi ranjenik bio Damir Brodlić.  Današnji dan se ovdje obilježava i kao Dan otpora kao znak sjećanja na teška ratna vremena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button