RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima Bosanske pismenosti”

U organizaciji Bošnjačke zajednica kulture “Preporod” BiH sinoć je u brčanskoj Vijećnici održana izložba pod nazivom „Slovom o slovu – Tragovima Bosanske pismenosti”.

„Slovom o slovu – Tragovima Bosanske pismenosti” je izložba o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

„I pored malog broja govornika bosanskog jezika on je zbog svoje složenosti i bogatstva pisane tradicije ostvarivan na čak pet pisama počev od najstarijeg slavenskog pisma glagoljice zatim preko jednog naročitog srednjovjekovnog tipa stare bosanske ćirilice koja će kasnije evoluirati u bosančicu. Potom preko arebice kao arapskoga pisma prilagođenog glasovnom sistemu bosanskog jezika, preko starijih u odnosu na današnje vrijeme ili novijih u odnosu na početak drugačijih varijanti ćirilice i latinice pa sve do savremene latinice i ćirilice.

Prema njegovim riječima, pisma su iz ne samo različitih književnih i kulturnih tradicija već i različitih civilizacijskih krugova zbog čega bosanski jezik u sebi spaja cijele svjetove, sa jedne strane muslimanski orijent, a sa druge strane evropski zapad.

“Bošnjaci i drugi govornici bosanskog jezika baštinici su jedne takve tradicije koja je u suštini kozmopolitska, otvorena, složena i baš ta složenost i višestrukost našeg identiteta jeste nešto što nam zapravo treba biti vodilja u budućnosti“, istakao je Kodrić.

Za sve zainteresovane posjetioce izložba „Slovom o slovu – Tragovima Bosanske pismenosti” ostaje otvorena do 07. septembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!