RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Patronažna služba na godišnjem nivou bilježi više od 2.000 previjanja

U sali za edukacije brčanske Bolnice danas je održan drugi ciklus edukativnih radionica za medicinske radnike u JZU “Zdravstveni centar Brčko” na temu „Liječenje hroničnih rana i upotreba savremenih obloga u liječenju“.

Nakon nedavno održanih radionica u brčanskom Domu zdravlja zbog velike zainteresovanosti i važnosti teme o novim metodama liječenja rana kod pacijenata, danas je održan nastavak predavanja za medicinsko osoblje zaposleno u brčanskoj Bolnici.

Mirza Hodžić glavni tehničar patronažne službe u JZU „Zdravstveni centar Brčko“ rekao je da patronažna služba u Brčkom na godišnjem nivou bilježi više od 2.000 klasičnih previjanja zbog čega je neophodno uvođenjem u upotrebu savremenih obloga izbaciti iz primjene stare metode saniranja rana, te nastaviti u kontinuitetu sa edukacijom medicinskog osoblja kako bi u budućem periodu koristili u što većoj mjeri praktičnije tehnike liječenja.

„U Evropskoj uniji već zadnjih 30. godina se upotrebljavaju razne obloge za liječenje hroničnih hrana, daju vlažnost rani, stvaraju optimalnu sredinu i štite ranu od raznih bakterija i mikroorganizama. Vrijeme je da se u upotrebu uvedu savremene obloge jer kada uzmemo u obzir ekonomsku računicu liječenje je isto i nema znatne razlike osim što imamo manji broj odlazaka u kućne posjete, manjih broj previjanja, zbog čega dobijamo na uštedi vremena i radne snage“, rekao je Hodžić.

Ajla Hasikić mlađa sestra u brčanskom Domu zdravlja i jedan od predavača rekla je da se Bolnica češće susreće sa slabo pokretnim pacijentima zbog čega su ove edukacije iznimno važne za dodatno usavršavanje medicinskog osoblja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„S obzirom da smo imali veliku zainteresovanost na prošlom predavanju, odlučili smo da održimo edukaciju na ovu temu i u bolnici, a izlaganje smo bazirali na zadatke medicinskih sestara tokom radnog vremena. Neophodno ih je poznavati za obradu i previjanje hroničnih rana kao i savremene preparate koji se primjenjuju za vlažno zarastanje rane“, kazala je Hasikić.

S ciljem dodatnog jačanja kapaciteta i resursa u zdravstvenim ustanovama na području Distrikta Patronažna služba JZU Zdravstveni centar Brčko u narednom periodu nastavit će sa organizovanjem edukativnih programa namijenjenih medicinskom osoblju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Vlada Distrikta: Raspravljano o Izvješću o radu JZU “Zdravstveni centar Brčko”

Radio Brčko

Brčko: Broj zaraženih koronavirusom i dalje u padu, dvoje djece na liječenju u bolnici

Suvad Alagić

Dr. Sinanović u Brčkom održao predavanje o mogućnostima liječenju distrofije

Suvad Alagić