RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Počela proljetna sustavna deratizacija

Na području Brčko distrikta početkom mjeseca je počela proljetna sustavna deratizacija koja se provodi u cilju zaštite stanovništva od pojave i širenja zaraznih bolesti koje prenose glodavci. Zbog pandemije i smanjenog broja ljudstva, ovog proljeća deratizacija se radi po skraćenom postupku.

Redovna proljetna sustavna deratizacija koja se provodi u cilju zaštite stanovništva od pojave i širenja zarazne bolesti koje prenose glodavci, ove godine će se na na području Distrikta provoditi po skraćenom postupku.

„Sustavnom deratizacijom obuhvaćene su sve zdravstvene ustanove, škole, gospodarski subjekti kao i obale rijeka, kanalizacijska mreža, deponije smeća i druge javne površine u gradu. Domaćinstva za sada nećemo raditi, a planiramo na jesen, u ovisnosti od epidemiološke situacije, raditi veliku deratizaciju koja će obuhvatiti i njih“, kazala je šefica higijensko-epidemiološke službe u Brčkom, prim. dr. Mirjana Kuzmanović.

Usporedo s deratizacijom djelatnici HES-a vrše i dezinsekcija, odnosno rade epidemiološko izviđanje kojime promatraju topografska mjesta gdje se nalaze larve komaraca. Ukoliko se primjete prve larve komaraca, radi se larvacidni tretman koji suzbija mogućnost za razvoj odraslih komaraca.

Kuzmanović je istaknula kako raspolažu dovoljnom količinom sredstava potrebnih za tretmane deratizacije i dezinsekcije. A sam proces deratizacije bit će završen krajem travnja, dok će se dezinsekcija nakon travnja, nastaviti provoditi i u svibnju, lipnju i srpnju, prema planu i programu Higijensko-epidemiološke službe.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Sutra počinje jesenska deratizacija štetočina

Gorana Antić

Брчко: Од понедељка почиње дератизација

Дејана Крстић