RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krivotvorenja isprave

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak po optužnici protiv Rešada Muslioskog (34) iz Sjeverne Makedonije, optuženog da je prije nekoliko dana na graničnom prelazu u Brčkom upotrijebio krivotvorenu vozačku dozvolu. Njega je Osnovni sud Distrikta osudio na kaznu zatvora od 30 dana za krivično djelo krivotvorenja isprave pošto je prethodno prihvatio sporazum o priznanju krivice između Tužilaštva i optuženog.

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je Muslioskog, jer je 22. decembra na međunarodnom graničnom prelazu Brčko-Gunja, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, prilikom granične kontrole vozila kojim je upravljao predao policijskom službeniku Granične policije BiH falsifikovanu vozačku dozovolu Republike Bugarske izdatu na njegovo ime, iako svjestan da je taj dokument falsifikovan i da nije izdat od strane nadležnog organa Republike Bugarske.

Nakon samo šest dana Tužilaštvo Distrikta okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv osumnjičenog za krivično djelo krivotvorenja isprave (iz člana 367 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), dok je postupak pred sudom primjenom sporazuma o priznanju krivice dovelo do pravosnažne osuđujuće presude u naredna dva dana. Njemu je uz kaznu zatvora od 30 dana pred Osnovnim sudom Distrikta izrečena i mjera sigurnosti oduzimanja krivotvorene vozačke dozvole. Na ovaj način, cjelokupan krivični postupak protiv stranog državljanina pravosnažno je okončan kažnjavanjem počinioca u roku od osam dana od dana izvršenja krivičnog djela.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.