RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Popravni ispit ove godine polagat će oko 50 učenika

Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta trebala bi početi na vrijeme, prvog ponedjeljka u rujnu. Međutim, učenike koji nisu uspjeli završiti prethodnu školsku godinu čekaju popravni ispiti, a oni će se, prema riječima predstojnika Odjela za obrazovanje Senada Osmanovića, održati prema redovnom rasporedu, u drugoj polovini kolovoza.

„Zbog online načina održavanja nastave i izvanrednih okolonosti, ove godine je nešto manji broj učenika koji će polagati popravne ispite. Ukupno je oko 50 učenika koji će pristupiti polaganju ispita na popravnom roku, od kojih je nešto veći broj učenika iz srednjih škola, u odnosu na osnovne škole“, rekao je Osmanović.

Senad Osmanović

Popravni ispiti će se održavati u prostorijama škola uz prisustvo nastavnika, na uobičajen način uz poštovanje epidemioloških preporuka, odnosno poštivanje distance i nošenje zaštitnih maski.

„Nema razloga da se popravni ispiti ne bi održavali u redovnim okolnostima“, ističe Osmanović.

Nakon popravnih ispita slijedi drugi upisni rok u novu školsku godinu, za koju se, ističe Osmanović, uvelike pripremaju i prilagođavaju.

„Postoji inicijativa da se svi nastavnici testiraju prije početka školske godine, a Odjel za obrazovanje je pokrenuo i proceduru nabavke beskontaktnih toplomjera kojima bi svim učenicima prije ulaska u učinonice mjerila temperatura“, kaže Osmanović.

On je rekao kako očekuje da će se nastava u predstojećoj školskoj godini održavati u klasičnom obliku, ali i da, ukoliko to ne bude u potpunosti održivo, postoje i alternative poput online nastave ili kombinacije online i klasične nastave.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Osmanović: “Dezinfekcija školskih prostorija počinje sutra”

Sandra Živković

Brčko: U izgradnji tri školske sale, četvrta se otvara sutra

Mirsad Arnautović

СПОРТРЕК покреће школу кошарке

Admir Kadrić