RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Posthumno promovisana knjiga Suade Malkoč – Kovačević

U prostorijama brčanske Biblioteke sinoć je, pred višebrojnom publikom, održana posthumna promocija knjige „Pjesme zavičajne“ Brčanke i bosanskohercegovačke književnice Suade Malkoč-Kovačević.

Riječ je o knjizi poezije čije drugo izdanje je planirano da bude objavljeno za njenog života, ali se to, zbog njene iznenadne smrti, nažalost nije desilo.

Zato je književnica Mirjana Đapo veoma brzo reagovala, te u ulozi moderatora, lektora i recenzenta, zajedno sa Vladom Brčko distrikta učinila sve kako bi drugo izdanje Suadine knjige što prije ugledalo svjetlo dana.

Prvo izdanje je ranije objavila Kreativna radionica “Balkan” iz Beograda nakon što je na nagradnom konkursu, među 350 autora, Suadina pjesma “Dimije” proglašena najpjesmom, a autorka najautorom.

Knjiga sadrži nekoliko ciklusa među kojima je ciklus “Bosanska kuća” najbliži moderatorki Đapo jer su te pjesme, istakla je, univerzalne za sve prostore bez obzira o kojem narodu se radilo.

Stihove pjesama Suade Malkoč-Kovačević čitali su, pored moderatorke Đapo, i učenici brčanske Gimnazije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.