RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Povećani troškovi održavanja voznog parka Vlade i drugih institucija Brčko distrikta

Troškovi održavanja vozila Vlade i drugih institucija Brčko distrikta u 2022. godini povećani su u odnosu na godinu ranije. Do povećanja je došlo u održavanju vozila i u nabavi goriva, što je posljedica i poskupljenja na globalnoj razini.

„Troškovi održavanja vozila za 2022. godinu iznosili su 330.000 KM, dok su godinu dana ranije oni bili 217.000 KM. Troškovi su povećani iz razloga jer je došlo do poskupljenja u svim djelatnostima, pa tako i na održavanju vozila. Do povećanja troškova došlo je i u povećanja troškova goriva, koja je u 2021. godini iznosila 500.000 KM, dok su ovi troškovi u 2022. godini iznosili oko 700.000 KM, a sve zbog činjenice da je i gorivo poskupilo“, kazao je Radoslav Kojić, šef Službe za održavanje voznog parka u Pododjelu za javni promet i održavanje vozila.

Tijekom 2022. godine nabavljen je određen broj vozila, ali je isto tako nekoliko vozila i otpisano, te trenutno vozni park Vlade i drugih institucija Brčko distrikta broji 340 vozila.

„Kada su u pitanju osiguranje i tehnički pregled troškovi se nisu značajnije mijenjali, te su troškovi osiguranja u 2022. godini iznosili 63.000 KM, što je za 2.000 KM manje u odnosu na godinu ranije, dok je za tehničke preglede izvojeno 9.000 KM, isto kao i 2021. godine“, kazao je Kojić.

On je za kraj dodao kako su u suradnji s Odjelom za javne poslove i Uredom za upravljanje javnom imovinom u tijeku pripreme za licitaciju 28 otpisanih vozila koja više nisu potrebna institucijama Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Smanjeni ukupni troškovi održavanja voznog parka

Sanita Jerković Ibrahimović

Брчко: Смањени трошкови одржавања возног парка

Дражен Ристић

Brčko: Smanjeni troškovi održavanja voznog parka

Sandra Živković