RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Predstavljena knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića

Sinoć je u Brčkom predstavljena knjiga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića. Promociju je organizirao BZK „Preporod“ Brčko, a u predstavljanju su, uz autora, učestvovali prof. dr. Rasim Muratović i prof. dr. Asim Mujkić.

Na početku programa predstavljanja knjige u ime organizatora prisutnima se obratio počasni predsjednik brčanskog „Preporoda“ Ćazim Suljević koji se zahvalio profesoru Pejanoviću za njegov doprinos političkoj borbi za Brčko u vremenu arbitraže za taj grad.

„Donošenju Arbitražne odluke za Brčko prethodile su neke važne i iscrpljujuće političke aktivnosti u kojima su naši intelektualci dali ogroman doprinos, a među njima je bio i akademik Mirko Pejanović. Svi oni su  snažnim intelektualnim i građanskim angažmanom doprinijeli da se konačnom arbitražnom odlukom Brčko uspostavi kao distrikt pod suverenitetom države Bosne i Hercegovine“ kazao je Suljević.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić izrazio je dobrodošlicu akademiku Pejanoviću i promotorima u Brčkom, te kazao da je izuzetno interesovanje za promociju svojevrsno priznanje Brčaka profesoru Pejanoviću. Kadrić se osvrnuo i na aktuelna politička pitanja u Bosni i Hercegovini.

„Ako posmatramo nastojanja da se na nivou Bosne i Hercegovine riješe određena, na prvi pogled, teško rješiva pitanja, nameće se misao zašto brčansko iskustvo ne bi bilo model za njihovo rješenje. Statut Brčko distrikta bi mogao biti primjer kako uspješno zaštiti elementrana prava naroda i građana, poručio je Kadrić.

Govoreći o najnovijoj knjizi akademika Pejanovića prof. dr. Asim Mujić je kazao da ona prikazuje jedan historijski proces rasta svijesti o državnosti Bosne i Hercegovine tokom XX i XXI stoljeća, te da se ta povijest može podijeliti na nekoliko perioda.

„Prvi period  je obnova bosanskohercegovačke državnosti sa ZAVNOBIH-om, gdje autor pokazuje da je Bosna i Hercegovina dvojako određena što je danas posebno značajno jer danas je ključni politički problem kako naći balans između individualnih i kolektivnih prava, a  ZAVNOBIH je ponudio jedan zanimljiv model rješavanja kolektivnih i individualnih prava. Izdvojio bih i period platforme Predsjedništva 1992. kada se po prvi put, u okviru suverene i nazavisne države, artikulirira kakvu Bosnu i Hercegovinu želimo i na kojim ključnim principima ona treba da počiva. I posebno mi se interesantnim čine analize  profesora Pejanovića o takozvanom etnoparlamentarizmu gdje se ustvari kroz analize dolazi do zaključka da je osnivanje stranaka na nacionalnom principu dovelo do osiromašenja, a ne do pluralizacije političkog života“, kazao je Mujkić.

Prof. dr. Rasim Muratović je rekao da je knjiga akademika Pejanovića sociološko-politološka i historijska studija  koja između ostalog, naglašava zajedništvo  naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini.

„ Crvena nit koja se provlači kroz sve radove u knjizi je multikulturalnost i zajedništvo naših naroda od ZAVNOBIH-a do referenduma 1992.,te platforme Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 26. juna 1992. godine“, kazao je Muratović.

Autor knjige „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“, akademik Mirko Pejanović  naglasio je da je knjiga nastajala deset godina, te da je ona svojevrsna teorijska sinteza desetina naučno-istraživačkih studija koje su urađene u pripremi.

„ U tom kontekstu knjiga sadrži nekoliko cjelina. Prva cjelina je ideja ZAVNOBIH-a, druga je pluralizacija bosankohercegovačkog društva 1990. godine, treća cjelina je odbrana države Bosne i Hercegovine u vremenu agresije i rata. Slijedi period  Dejtonskog mirovnog sporazuma i na kraju završavamo sa još dvije oblasti, a to su postdejtonski politički razvoj  Bosne i Hercegovine i razvoj lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini u XX i XXI stoljeću. Ono što proizilazi kao zaključak iz  literature i istorijskog razvoja Bosne i Hercegovine, i što projicira budućnost Bosne i Hercegovine, jeste misao da je budućnost naše zemlje u integraciji u Evropsku uniju i NATO savez“, istakao je Pejanović.

Kniga „Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću“ akademika Mirka Pejanovića objavljena je u izdanju IKD Universit Press Izdanja- Magistrat Sarajevo, a voditeljica programa predstavljanja u brčanskom „Preporodu“ bila je Enida Murselović, magistrica arheologije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Izložba starog novca u subotu u 18 sati u “Preporodu”

Admir Kadrić

Na Trgu mladih prigodnim programom i puštanjem balona dočekan Ramazan

Sanita Jerković Ibrahimović

Večeras promocija knjige „Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine“

Sanita Jerković Ibrahimović