RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Predstavljena zbirka reportaža o Batoncima Saida Štete iz Zenice

U brčanskom Domu islahijeta sinoć je održana promocija knjige „Batonove priče“ književnika i novinara Saida Štete iz Zenice.Riječ je o zbirci reportaža, koje govore o životnim sudbinama ratnih vojnih invalida.

Promociju su organizirali Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH 1992.-1995.  Brčko i Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica, uz tehničku potporu BZK „Preporod“ Brčko distritka.

Devetnaest priča ratnih vojnih invalida u kojima autor obrađuje njihove životne sudbine  prezentirano je Brčacima u ruhu poruke mira i suživota. Autor će to nazvati porukom prevazilaženja samo sebe.

„To je skup priča o Batoncima, junacima minulog rata, o onome što se dešavalo s njima nakon ranjavanja. Knjiga ne širi mržnju, u njoj samo postoji neprijatelj. Htio sam prikazati priče ovih ljudi koji šire pozitivnu energiju u BiH i podižu zdrave porodice“, kazao je autor, podsjećajući da su to posebno kroz tekst pretočili rezencenti, doktor socioloških znanosti Mirnes Telalović i doktor islamskih znanosti Esmir Halilović.

Potpredsjednik Udruženje demobilisanih boraca Armije RBiH 1992.-1995. Brčko Amir Sinanović naveo je da su se prije mjesec dana upoznali s radom „Batona“, te da su osim ove dogovorili i naredne suradnje, posebno nakon završetka monografije koju trenutno pripremaju za prezentiranje i u Zenici.

Predsjednik Kluba paraolimpijskih sportova “Baton”  Amir Ismić sinoć je, također, boravio u Brčko distrikt, za koji je rekao da je to mjesto specifičnih vrijednosti, ali i mjesto koje može poslužiti drugim bh. gradovima kao primjer suživota.

„Do sada smo organizirali oko 70 edukativnih tribina, obrađujući tematiku ratnih stradanja, ali ne u kontekstu osvajačkog karaktera nego u kontekstu poruke da se tako šta ne ponovi na našim prostorima“, poručio je Ismić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Knjiga “Moji susreti sa poznatima” autora Rezaka Hukanovića sinoć promovirana pred brčanskom publikom

Sandra Živković

Brčko: “Napredak”, “Preporod” i “Prosvjeta” danas zajedno obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika

Radio Brčko

U Domu kulture večeras u 18 sati godišnji koncert “Preporoda”

Radio Brčko