RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Preusmjeravanje sredstava za štete u privredi i privrednicima

Nakon današnjeg sastanka šefa Vladinog Odjela za privredu sa predstavnicima brčanske Udruge poslodavaca i Privredne komore Brčko Distrikta, kome je prisustvovao i Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, Pero Gudeljević, šef Odjela je kazao da se razmatraju mjere koje će biti tako koncipirane da budu trajno oslobađanje privrednog sektora od određenih obaveza, ukoliko to bude moguće. On je dodao je da bi druga mjera u privrednom sektoru Brčko distrikta bila preusmjeravanje sredstava koja će biti direktno u funkciji zadržavanja radnih mjesta, te proširenje mjere nadoknade šteta koje su u nekom vremenu pretrpjela poduzeća i poduzetnici u Brčko distriktu.

„Situacija se trenutno prati, mjere se pažljivo pripremaju, a kada se dođe do konkrentih podataka, vidjeće se koliko zaista treba novaca za ove namjene“, kazao je Gudeljević.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Distrikta kazao je da je Direkcija u stalnom kontaktu sa resornim institucijama na nivou entiteta i  države, vezano za dio zadataka za koje je zadužena.

„Donio sam odluku da se pomjeri datum podnošenja poreznih prijava za pravne osobe sa 31.03. na sredinu četvrtog mjeseca ove godine“, precizirao je Lučić i dodao da će sa današnijm danom biti završena isplata svih socijalnih davanja prema bankama, što je sigurno i doprinijelo stavaranju redova pred bankama koje na svoje šaltere u prostorijama puštaju minimalan broj stranaka.

Porezne obaveze se prijavljuju u zakonom propisanim rokovima .

Lučić je pojasnio da će se Direkcija ponašati u skladu sa finansijskim mogućnostima Brčko distrikta, a trenutno Distrikt ima dovoljno novaca da odgovori situaciji na terenu.

Jovo Ilić, predsjednik Udruženja logističara Brčko distrikta napomenuo je da je u ovom trenutku ključno obezbijediti lanac snabdijevanja za proizvodne firme, a mi imamo situaciju da zavisimo od drugih država u našem okruženju, prvenstveno od Hrvatske i Srbije, koje su uvele određene mjere restrikcije za promet saobraćaja. „Tu moramo odreagovati na pravi način kako bi se zadržala proizvodnja u proizvodnim firmama i kako bi lanac u proizvodnim firmama ostao stabilan sa nabavkom sirovine“, napomenuo je Ilić.

On je još iznio informaciju da u brčanskim tržnim centrima i drugim objektima sa osnovnim životnim namirnicama ima dosta zaliha tih vrsta roba i da nema potreba da se širi panika među građanima, jer Brčko distrikt ima rezervi osnovnih životnih namirnica, ne za tri mjeseca, nego za duži vremenski period.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.