RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prigodnim druženjem, sutra će se simbolično obilježiti “Dan osoba sa invaliditetom”

Sutra će se širom svijeta obilježiti 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Obilježavanjem ovog bitnog datuma nastoji se podići svijest kod javnosti čime se žele izjednačiti osnovna ljudska prava i pružiti podrška oboljelim osobama u obavljanju svakodnevnih obaveza.

Članovi Udruženja oboljelih od multiplaskleroze i Udruženja Distrofičara sutra će prigodnim druženjem obilježiti ovaj dan i u Brčkom. Predsjednice ovih udruženja Enisa Rendić i Slavica Jekić istakle su da status osoba sa invaliditetom nije na zadovoljavajućem nivou, te kako im je potrebna mnogo veća podrška od nadležnih organa.

“U poređenju sa prethodnim godinama, sutrašnje druženje ćemo održati u nešto skromnijoj atmoferi. Nažalost, i nakon toliko godina, osobe sa invaliditetom još uvijek imaju velikih problema s kojima se svakodnevno susreću. U javnim ustanovama također je veoma mali broj zaposlenih osoba s određenim invaliditetom, što govori o diskriminaciji ove populacije i kršenju osnovnih ljudskih prava”, rekla je Slavica Jekić, predsjednica Udruženja oboljelih od multipslakleroze.

U Udruženju Distrofičara koje broji oko 40 članova, ističu da će se rado odazvati na poziv Udruženja oboljelih od multiplaskleroze na druženje kao i prethodnih godina, ali da je druženje samo simbolično obilježavanje, jer o problemima s kojima se sureću svaki dan treba pričati mnogo više.

“Trenutno najveći problem s kojim se suočavamo svakodnevno jeste neadekvatan ulaz u gradski javni prevoz. Također, mnogo je još propusta i kršenja ljudskih prava s kojima se česti susrećemo. Nadamo se što skorijem rješavanju problema s kojima se nose osobe s invaliditetom”, rekla je Enisa Rendić, predsjednica Udruženja Distrofičara Brčko.

Iz ovih udruženja kažu da se nadaju pozitivnim zakonskim promjenama za osobe sa invaliditetom koje će im uveliko pomoći u obavljanju svakodnevnih obaveza. Također, pozivaju sve da se uključe u rad ovih pacijentskih udruženja kojih ima još nekoliko u našem gradu, a čiji je opstanak upitan ako se nadležne institucije i ostale organizacije ne angažuju i pruže podršku njihovom djelovanju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.