RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko primjer uspješnog suživota

U okviru Omladinske akademije „Stanje mira“ koju provodi Evropska unija u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja danas je Brčko distrikt posjetilo više od 50 mladih iz BiH i susjednih zemalja.

Prilikom obilaska grada učesnici akademije zajedno sa predstavnicima Kabineta gradonačelnika položili su vijence na Spomenik civilnim žrtvama rata i na taj način odali počast svim civilnim žrtvama iz proteklih ratova.

„Ideja akademije jeste da mladi proputuju kroz BiH, nauče nešto novo, posjete turističke potencijale ali isto tako posjetit će memorijalne centre, spomen obilježja i kroz dijalog razgovarat ćemo o miru i suživotu. Brčko smo uvrstili u posjetu jer je ono kruna raznolikosti u BiH ali mislim da smo ipak dovoljno neistraženo tlo. Smatram da Brčko može biti potencijal ali definitivno treba više istražiti kako to da Brčko više od 20 godina uspješno funkcioniše i svi građani žive u miru“, rekla je Tatjana Milovanović iz Centra za postkkonfliktna istraživanja.

Tea Ružić, savjetnica gradonačelnika Brčko distrikta danas se obratila mladima i upoznala ih sa prednostima Brčko distrikta, te istakla da je danas iz Brčkog poslata univerzalna poruka mira i ljubavi i da je Brčko zbog poslijeratnog pomirenja primjer ostalim sredinama u BiH kako graditi suživot.

„Zaista mi je drago što se danas mladi iz BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske nalaze u našem gradu jer mislim da oni imaju mnogo toga vidjeti i naučiti u Brčkom. Najvažnije od svega je što smo zajedno položili i vijence, te odali počast nevino stradalim žrtvama. Kao što je spomenik u obliku suze tako isto svačija suza jednako boli i ovo je odličan primjer da uz ostale gradove i mi pošaljemo poruke mira i ljubavi i da se zlo iz prošlosti više nikada i nikome ne ponovi“, dodala je Ružić, te istakla da bi Brčko zbog svojih raznih prednosti trebalo biti mnogo više uključen u mirovne projekte.

Učesnica akademije Nina Ristović iz Novog Pazara kazala je da mladi kroz ovaj program imaju priliku dodatno prošiti svoje znanje i da je obilazak gradova izuzetna prilika da nauče mnogo više iz historije.

„Treba da znamo svoju prošlosti ali mržnju trebamo ostaviti iza sebe i graditi nove mostove pomirenja i suživota“, dodala je Ristović.

Omladinska akademija „Stanje mira“ počela je krajem prošle sedmice i trajat će do kraja ovog mjeseca, a pored Brčkog akademije se realizuje u još tri bosanskohercegovačka grada Srajevo, Tuzla i Vitez.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!