RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Prosjačenje najizraženiji čin prisilne eksploatacije djece

Širom svijeta danas se obilježava 12. juni „Svjetski dan zaštite djece od prisilnog rada“ čime se želi podsjetiti javnost o potrebi zaštite djece od zloupotrebe, nasilja, prisilnog rada i drugih oblika diskriminacija.

Dječiji rad je kršenje prava svakog djeteta na djetinjstvo, te kršenje svih vladinih temeljnih zadataka i dužnosti da zaštiti djecu, a na svjetskoj razini svako deseto dijete je žrtva iskorištavanja u svrhu rada. U tu svrhu 2015. je osnovan dnevni centar u Brčkom kako bi raznim programima zaštitio djecu od prisilnog rada i obezbijedio im pravo na obrazovanje.

“Trenutno brojimo više od 250 korisnika Romske nacionalnosti, od čega je oko 140 aktivnih članova. Također realizujemo i razne programe sa roditeljima jer neophodno je raditi sa cijelom zajednicom. Na razne načine kroz edukativne radionice djelujemo i pokušavamo skloniti djecu sa ulice. Radimo i sa roditeljima jer mnogi od njih nemaju završeno ni osnovno obrazovanje zbog čega im je potrebno ukazati na važnost da njihova djeca pohađaju nastavu u školama”, rekao je Asmir Husić, koordinator brčanskog dnevnog centra za djecu zatečenu u skitnji i riziku da to postanu.

Husić kaže da je tokom svih proteklih godina uspješno funkcionisao referalni mehanizam čiji su potpisnici relevantne institucije u Distriktu. Potpisnice ovog mehanizma dužne su da prilikom prepoznavanja djece kojoj su potrebni servisi poput dnevnog centra izvrše kanal prema ovom centru. Na taj način djeca postaju korisnici dnevnog centra i međusobnom komunikacijom rade na njihovoj zaštiti.

„S obzirom da je prosjačenje maloljetnika najčešći oblik iskorištavanja djece u svrhu prisilnog rada, izmjenom Zakona o dječijoj zaštiti koji nalaže obavezno pohađanje osnovnog obrazovanja u Distriktu, podstaklo se djecu na pohađanje nastave i time je zaštićeno njihovo pravo na obrazovanje. Na taj način su sklonjeni sa ulice i nisu izloženi raznim opasnostima, a više od 110 učenika koji se izjašnjavaju kao pripadnici Romske nacionalnosti pohađaju nastavu u Petoj osnovnoj školi što je mnogo veći procenat u odnosu na prethodne godine“, rekla je Sabina Gušo, pedagogica u ovoj školi.

Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada obilježen je prvi puta 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanja djece.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.