RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Blažić: Prvi rebalans budžeta Distrikta mora biti usvojen najkasnije u drugoj polovini jula

Foto: Arhiva

Prvi rebalans budžeta Distrikta trebao bi u skupštinsku proceduru usvajanja ući na zasjedanju planiranom za 23. maj. Kako je ranije predviđeno, rebalansiraće se 31 milion maraka, viška prihoda nad rashodima, i to na način da se iz ovog iznosa prvo „pokriju“ zakonom predviđena davanja, kao i finansijski dio Sporazuma potpisanog za predstavnicima štrajkačkog odbora zdravstvenih radnika.

Sam rebalans se još uvijek usaglašava, na sjednicama Vlade i ono što je sada „na stolu“ jesu projekcije šefova odjeljenja koje dostižu iznos od 44 miliona maraka.

„Mi iz Komisije za budžet Skupštine, kad prijedlog rebalansa stigne pred nas, bićemo vrlo rigorozni, vodeći računa o prioritetima, ali i zahtjevima koji će proizaći iz predstojećih javnih rasprava sa građanima. Pored toga, neophodno je izdvojiti oko dva miliona maraka za kapitalne projekte iz ranijih godina kako bi se uspjeli okončati. Takođe treba imati u vidu da će nedostajati sredstava i za isplate podsticaja u privredi i poljoprivredi, tako da nam predstoji vrlo ozbiljan posao na usaglašavanju rebalansa budžeta“, naglasio je predsjednik komisije Srđan Blažić.

Blažić je napomenuo da cjelokupna procedura usvajanja rebalansa mora biti okončana najkasnije, do 25. jula.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.