Brčko

Brčko: Šefu Pododjeljenja za poljoprivredu određen jednosmjesečni pritvor

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor službeniku Vlade Distrikta Ferhatu Ćejvanoviću* osumnjičenom da je juče uzeo novac radi trgovine uticajem. Pritvor šefu Pododjela  za poljoprivredu, protiv kojeg je Tužilaštvo otvorilo istragu zbog krivičnog djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, određen je zbog opasnosti da će ponoviti djelo i uticati na svjedoke.

Ćejvanović je osumnjičen da se, postupajući u svojstvu šefa pododjela na čijem čelu se nalazi, u dva navrata sastao s jednim licem povodom zahtjeva za podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju tražeći hiljadu KM da bi ishodovao pozitivno rješenje. Oni su se juče ponovo sastali na benzinskoj pumpi Gazprom u Brčkom, pri čemu mu je E.F. pri izlasku iz objekta predao traženi novac – navedeno je u naredbi za provođenje istrage protiv Ćejvanovića.

Pošto je juče, u 9.30., lišen slobode, a jutros doveden u prostorije Tužilaštva Distrikta, tužilac ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu se usljed opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i uticaja na svjedoke odredi pritvor. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta je odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca. Po pritvaranju osumnjičenog, ovo tužilaštvo neodložno nastavlja njegovo daljnje procesuiranje za krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu  uticajem (iz člana 376 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button