RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Skupština Distrikta u minuloj godini napravila iskorak naprijed u više segmenata

Jedan od najvećih rezultata brčanske Skupštine u minuloj godini je očuvanje političke stabilnosti i tolerancije u Distriktu, te usvajanje budžeta u zakonom propisanom roku kao i Zakona o sprečavanju sukoba interesa, te izmjena Zakona o civilnim žrtvama rata u koji su uvrštena i djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, po čemu je Brčko ispred svih u BiH.

„Vrlo je važno da smo od prošle godine praktično zaustavili usvajanje zakona po hitnom postupku, već da to činimo u redovnoj proceduri kroz dva čitanja. Takođe je značajno da je od prošle godine i rebalans budžeta usvajan kao i budžet uz dva čitanja i javne rasprave, a posebno je bitna činjenica da više nema takozvanih direktnih grantova već da se novac nevladinom sektoru dodjeljuje na osnovu sačinjenih projekata“, naglasio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Nije zanemarljiva ni činjenica da je u odnosu na prvu godinu mandata, u minuloj 2022. i saradnja pozicije i opozicije bila na jednom višem nivou sa takozvanom „dodatnom tolerancijom“ i razumijevanjem.

„Vrijeme prolazi i objektivno mi se svi učimo tom odnosu i parlamentarizmu i toleranciji u dijalogu i unutar skupštinskih klupa, pa je, nema sumnje i u tom segmentu načinjen iskorak naprijed“ naglasio je Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.