Brčko

Brčko: SPKD “Prosvjeta” i ove godine domaćin djeci s Kosova i Metohije

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Brčkog će i ove godine biti domaćin djeci sa Kosova i Metohije, ukoliko to bude dozvolila epidemiološka situacija, rekao je predsjednik “Prosvjete” u Brčkom Dragan Tomić.

On je rekao da je planirano da djeca dođu na sedmodnevni boravak u Republiku Srpsku i distrikt Brčko 19. i 20. juna, a u Brčko bi trebalo da dođe 50 djece od ukupno 1.000, koliko se očekuje da boravi širom Srpske.

“Svake godine se javi sve više lokalnih zajednica da učestvuju u projektu. Od ove godine planiran je i dolazak srpske djece iz Hrvatske iz okoline Gline. Na vrijeme ćemo obavijestiti sugrađane o dolasku djece i prijavama”, rekao je Tomić novinarima.

On je napomenuo da je prošle godine, zbog pogoršane epidemiološke situacije, bio otkazan dolazak djece sa Kosmeta.

Brčanska “Prosvjeta” prije dvije godine uključila se u projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji vodi Odbor za pomoć Srbima na Kosmetu, a Tomić je naveo da je kruna tog projekta izgradnja Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici za djecu ometenu u razvoju.

Tomić je rekao da je realizacija oba projekta dokumentovana sa više od 1.000 fotografija u knjizi Slavka Basare, čiji izdavač je brčanska “Prosvjeta”.

“Ova knjiga se nalazi u `Prosvjetinoj` biblioteci. Svi koji žele primjerak knjige mogu da je kupe kod nas. Novac od prihoda je namijenjen dovršetku Dnevnog centra, a knjiga košta 60 KM”, naveo je Tomić.

On podsjeća da je do 31. marta aktivan humanitarni broj 1412 za pomoć za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button