Brčko

Brčko: Sve više prijava putem online aplikacije “Građanska patrola”

Online aplikacija “Građanska patrola” Vlade Brčko distrikta, nakon sedam mjeseci od kako je puštena u rad, pokazala se učinkovitom po pitanju žalbi građana i to najviše u segmentu infrastukturnih nedostataka. Do sada je evidentirano preko 1.800 prijava, od kojih je 150 riješeno, 200 u procesu rješavanja, dok ostale prijave čekaju na izmjene zakonskih akata. 

Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić ističe da su online prijave punovažeće, poput onih s protokola Vlade Distikta, te da su od početka godine do danas imali tri puta više prijava u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Srđan Blažić

“Aplikacija je pokazala svoju suštinsku vrijednost, a to je da u ovom trenutku imamo veći broj prijava građana kada su u pitanju komunalni problemi, a koji se tiču određenih nedostataka u smislu instrasturkture, nepropisnog parkiranja vozila ili odlaganja otpada. Ono što je zanimljivo je da smo putem ove patrole imali i prijave u dijelu kršenja propisa ravnopravnih statusa. Posebno u vrijeme pandemije aplikacija je iskorištena kako bi građani ukazali na kršenje naredbi Kriznog štaba za zaštitu i spašavanje”, pojasnio je Blažić.

On je naglasio da žele ovim korakom, koji je u BiH učinila samo  Banja Luka, više otvoriti javnu upravu prema građanima.

Korisnici “Građanske patrole” aplikaciju koriste bez registracije i ne prosljeđuju svoje osobne podatke kroz aplikaciju. Sve prijave su potpuno anonimne.

Aplikacija je nastala zahvaljujući donaciji softverske kuće koja se bavi ovakvim programima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button