RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U MZ Brka upriličen Dan sjećanja na poginule borce iz ovog naselja

U Mjesnoj zajednici Brka danas je obilježen Dan šehida i godišnjica pogibije Envera Pamukčića Zlatnog ljiljana i komandanta IV Bataljona 108/215 Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

Brojne delegacije, predstavnici raznih udruženja, političkih partija, bivši suborci i stanovnici Brke i drugih mjesnih zajednica obišli su danas šehidsko mezarje u Brci te položili vijence i cvijeće na spomen obilježje poginulim borcima ovog naselja te na Spomenik zlatnom ljiljanu Enveru Pamukčiću.

Foto: Mirsad Arnautović

“Već petu godinu zaredom obilježavamo ovaj značajan datum kao podsjetnik mlađim generacijama jer je u proteklom ratu 40 mještana ovog naselja položilo svoje živote za odbranu BiH dok je Brka dala i šest “Zlatnih ljiljana” što dovoljno govori o herojstvu ovog naroda”, istakao je Zehrudin Pekarić, predsjednik MZ Brka u ime jednog od organizatora Dana sjećanja.

Suorganizator Dana sjećanja u MZ Brka je i Udruženja nosilaca najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” Brčko distrikt BiH.

Foto: Mirsad Arnautović

Nedžad Mehaković, jedan od bivših pripadnika IV bataljona je podsjetio na lik i djelo Envera Pamukčića heroja Brke i jednog od prvih dobitnika Zlatnog ljiljana u BIH.

“Bio sam suborac Envera Pamukčića. On je bio prijatelj, brat, jedan od najboljih sinova ove zemlje koji se od prvog dana uključio u njenu odbranu, organizujući svoje mještane, a među prvima je organizovao i Patriotsku ligu na ovim prostorima”, istakao je Mehaković.

Foto: Mirsad Arnautović

Tokom obilježavanja Dan šehida i godišnjica pogibije Envera Pamukčića Zlatnog ljiljana i komandanta IV bataljona još jednom je istaknuta važnost njegovanja kulture sjećanja, te da ove ljude i doprinos koji su oni dali za slobodu nikad se ne smiju zaboraviti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.