RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U nacrtu Zakonu o porezu na dohodak neoporeziv dio plaće povećan na 500 KM

Predstavnici izvršne vlasti na današnjem izvanrednom zasjedanju usvojili su Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak Brčko distrikta BiH.

Prema riječima direktora Porezne uprave Miodraga Trifkovića izmjene su u ravnoteži s entiteskim propisima u smislu da se neoporezivi dio plaće, kao osnovni oslobođeni iznos, uveća sa dosadašnjih 300 na 500 maraka.

„Republika Srpska je taj dio podigla na visinu 500 KM, dok Federacija BiH u prijedlogu zakona ima 800 KM. Mi smo predložili neoporezivi dio od 500 maraka, a što se i našlo u prijedlogu zakona“, izjavio je Trifković.

Između ostalog, izmjene Zakona o porezu na dohodak usmjerene su i ka isplati toplog obroka.

„Zakon ne tretira visinu isplate, već neoporezivi dio toplog obroka, kako u javnom, tako i u realnom sektoru, ali, sve ono što se isplati u iznosu od preko sedam kovertibilnih maraka, u skladu sa zakonom, bit će oporezivo“, kazao je Trifković, podsjećajući da Zakonu o radu Brčko distrikta nalaže obavezu isplate toplog obroka.

Članovi Vlade nakon završetka izvanredne sjednice započeli su 76. redovnu sjednicu. Odobrene su smjernice za izradu Nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o knjigovodtsvu proračuna Distrikta, dok je nekoliko točaka dnevnog reda prolongirano za naredno zasjedanje.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Distrikt dobiva Jedinicu za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova

Radio Brčko

Брчко: Влада усвојила програм самозапошљавања

Миљана Ђурђевић

Brčko: Usvojena Odluka o izmjeni Programa samozapošljavanja u poljoprivredi za 2018. godinu

Radio Brčko