RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U pripremi Zakon o komunalnoj policiji Distrikta

Foto: Arhiv

Brčko bi do kraja tekuće godine trebalo dobiti Zakon o komunalnoj policiji koji, stav je to svih relevantnih instanci u Distriktu, nedostaje ovoj lokalnoj zajednici. Navedeno je inicijativa ovdašnje Partije demokratskog progresa.

„Naš pravni tim sačinio je prednacrt ovog zakona, koriteći se iskustvima drugih gradova u BiH i zemalja regiona. Ovaj prednacrt već smo uputili svim relevantnim institucijama Distrikta, kao što su Policija, te javna preduzeća „Putevi“ i „Komunalno“, očekujući da od njih dobijemo stručne komentare koje bi ugradili u prednacrt“, rekao je predsjednik brčanskog PDP-a i zastupnik u Skupštini distrikta Siniša Golić.

U brčanskom PDP-u se nadaju da će u narednih petnaestak dana dobiti očekivane stručne komentare da bi mogli nastaviti dalja usaglašavanja u vezi sa pomenutim zakonom.

„Nakon dobijenih komentara kompletan materijal će biti dalje usaglašavan sa svim političkim subjektima, posebice onim iz parlamentarne većine u želji da nacrt bude što kvalitetniji i sveobuhvatniji“, naglasio je Golić.

Podsjećamo da bi pored ostalog Komunalna policija trebala da vrši nadzor nad primjenom propisa, kojima se uređuje pružanje komunalnih usluga, primjerice nadzor nad uređivanjem parking prostora, zelenih površina, kao i vrlo česte pojave nepropisnog odlaganja čvrstog otpada, kao i mnogih drugih pojava za koje kroz trenutnu zakonsku regulativu u Distriktu nisu nadležni ni opšta Policija niti brčanski Inspektorat.

„Vjerujem da će PDP-e relativno brzo dobiti tražene stručne komentare, potom sve usaglasiti sa političkim subjektima, te nacrt Zakona o komunalnoj policiji uputiti ka brčanskoj Vladi koja će ga na konačnu analizu proslijediti Skupštini Distrikta. Pošto se radi o jednom, po nama važnom zakonu vjerujem da će on biti usvojen i stupiti na snagu, najkasnije do kraja tekuće“, zaključio je Siniša Golić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

PDP Brčko: Opšti interesi građana i dalje prioritet

Admir Kadrić

PDP oktobarsku predizbornu kampanju započeo iz Brčkog

Admir Kadrić

PDP-ov izborni cilj najmanje dva zastupnika u Skuštini Distrikta

Admir Kadrić