RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: U Prvoj osnovnoj školi održano takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima

U organizaciji Prve osnovne škole i Udruženja roditelja „Jelenka Voćkić“ danas je održano prvo školsko takmičenje na području Distrikta u programiranju i upravljanju dronova za učenike četvrtih i petih razreda koji pohađaju nastavu u ovoj školi.

Pobjednici prvog ovogodišnjeg školskog takmičenja u programiranju i upravljanju dronovima su Sara Milosavljević, Dušan Damjanović i Arian Čaušević koji su sačinjavali jedan od takmičarskih timova.

Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje u Vladi Brčko distrikta kaže da je veoma bitno što se se održalo takmičenje u programiranju i upravljanju dronovima koje je ujedno i prvo ovog tipa u školama u Brčkom.

„Rezultat toga je odlična saradnja roditelja djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu i rukovodstva ove škole. S obzirom da su dronovi budućnost nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku organizovati i međuškolsko takmičenje gdje će biti uključeni svi učenici sa područja Distrikta“, dodala je Matkić.

Dronovi i ostala prateća oprema je nabavljena tokom prethodnih godina kroz rad na projektima za rad sa djecom kroz sekcije u Prvoj osnovnoj školi.

„Cilj je približiti školarcima tehnologiju kroz konkretne sadržaje i zadatke. Upotreba dronova je budućnost u  mnogim djelatnostima koje idu ka tehnoškom razvoju stoga želimo mlade motivirati i ponuditi im nova znanja kako bi radeći kroz ovu sekciju nastavili da se bave robotikom, programiranjem i informacionim tehnologijama“, rekla je Milena Rogić, predsjednica Udruženja „Jelenka Voćkić“.

Rade Rašeta, učitelj u Prvoj osnovnoj školi koji ujedno vodi i sekciju programiranje i informatika danas je bio koordinator takmičenja koji je prije samog početka puštanja dronova školarcima objasnio koji su to njihovi zadaci koje moraju ispuniti i prepreke na samom terenu.

„Potrebno je mijenjati nastavni plan i program, a također i vannastavne aktivnosti, te ovu opremu koju posjedujemo uključiti i u ostale predmete. Danas smo koristili pravnilnik koji je aktuelan u BiH o propisima o korištenju dronova, te smo djecu upoznali sa pravilima leta, obilježili smo polja graničnim linija te smo im dali i zaštitne naočare. Veoma je bitno približiti djeci modernu tehnologiju, jer ova djeca za par godina će na tržištu rada imati velike mogućnosti“, istakao je Rašeta.

 

Nebojša Vuković, direktor Prve osnovne škole rekao je da se nada nastavku ovog takmičenja, kako bi i ostale škole na području Distrikta bile uključene s obzirom da mnoga djeca nemaju pristup dronovima. On kaže da je takmičenje veoma kreativno, zainteresovanost kod djece je velika za modernim tehnologijama, među koje se ubrajaju i dronovi. On kaže da je neophodna podrška i nadležnih institucija u Distriktu kako bi ojačali kapacitete i nabavili svu neophodnu opremu za rad sa djecom na polju informacionih tehnologija.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Prva osnovna škola provodi niz aktivnosti na suzbijanju vršnjačkog nasilja

Gorana Antić

Brčko: U tijeku sanacija podnih površina u učionicama osnovnih škola

Sandra Živković

Gosti emisije “Teens” učenici Prve osnovne škole

Radio Brčko